BT skrev i går om det voksende hiphop— og graffitimiljøet på Nesttun. Bydelsdirektøren bekrefter at Fana er sterkt plaget av sprayboks-vandalisme i sentrale strøk og langs hovedveiene. Hun vil intensivere kampen mot problemet, men inviterer også graffitiungdommen til dialog.

- Drøyt å gi oss skyld

— Jeg har diskutert med byrådet om vi burde få en egen beredskap mot dette på kommunalt nivå. Det vil si at noen kan rykke ut på kort varsel og fjerne malingen innen 24 timer, slik de gjør i Oslo. Vi vet at det er en effektiv taktikk, men i dag er det hver enkel bydel sitt ansvar å fjerne graffiti. Våre folk er fullbooket med vaktmesteroppdrag fra før, sier Solberg Nygaard.

Hiphopungdommen på Nesttun savner et kommunalt engasjement i kulturen deres, og mener mye tagging kunne vært unngått dersom de hadde fått et sted å utøve interessen sin på lovlig vis.

— Dersom denne gruppen vil ta kontakt med vår kulturavdeling, er de velkommen til det. Men det er ikke slik at kommunen kan gi et tilbud til alle og enhver. Jeg synes det er drøyt å gi oss skylden for at tilstandene er som de er, sier bydelsdirektøren.

- Ego-vandaler

Direktør for Nesttun sentrumsforening, Einar Kongsbakk, er også knallhard i sin dom over sprayboks-«dekorasjonene» som preger Nesttun og Midttun-området.

— Dette er som keiserens nye klær. Man leter etter en kunstnerisk åre hos disse vandalene, men tagging er et utslag av egosentrisitet som kun gir glede for den som utfører det, sier han.

Kongsbakk medgir at graffiti som uttrykksform kan ha noe for seg i land der det ikke er mulig å komme til orde på andre måter. Men han kan ikke begripe at det skal være nødvendig i den gamle stasjonsbyen i Bergens sørlige forstad.

— Nesttun er en liten bykjerne, men tagging er et byfenomen som vi ikke ønsker. Ondet må tas ved roten. All erfaring viser at dritt avler dritt, sier han.

Tøff dag for mor

Moren som uttalte seg i BT hadde en tøff dag i går. Mange reagerte på uttalelsene om at kommunen burde gi graffitiinteresserte ungdommer som hennes sønn, et tilbud. Hun understreker at hun ikke er tilhenger av tagging, men mener samfunnet bør takle problemet på en konstruktiv måte.

— Jeg har aldri sagt at jeg forsvarer ulovlig tagging eller graffitimaling. Tvert imot tar jeg sterkt avstand fra denne form for vandalisme. Sønnen min er ikke dømt for noen ulovligheter. Min hensikt med å stille opp var et forsøk på å fokusere på alle de positive sidene ved mennesker mellom 15 og 20 år, og at denne gruppen har mye de kan bidra med til samfunnet, sier hun.

Moren sier hun er rystet over all aggresjon og usakligheten som rettes mot henne personlig.

— Enhver borger har rett til å uttale seg uten å bli angrepet personlig. Det er tydeligvis umulig å starte en debatt om dette emnet, sier hun.