Det skyldes på kommunalminister Erna Solberg, så vel som på Høyres tid ved makten i Bergen for 20 år siden.

I ren desperasjon er det sikkert fristende for Ap-byråden å ty til det gamle trikset, «flytte fokus».

Ap kommer imidlertid ikke utenom at de har styrt byen i 16 år. Hvor vellykket dette styret har vært, kommer nå frem med all tydelighet. I fjor ble underskuddet for Bergen mer enn 300 millioner kroner.

Fylkesmannen har sendt budsjettet for 2003 i retur til byrådet. Ap-Tystad har gjennom media innrømmet at de mangler kontroll. Byrådsleder Strøm-Erichsen sier det ikke finnes flere muligheter for innsparing og har tydeligvis gitt opp. All kreativitet er brukt opp, ifølge henne selv.

Ap avviser på prinsipielt grunnlag konkurranseutsetting, sløser med ressursene og har ingen tiltak for å gjøre noe med de økonomiske problemene.

Kommunesektoren er i en presset situasjon. Men Bergen er ikke på noen måte i særstilling. Trondheim klarer seg godt og driver i balanse, med like stramme rammer som Bergen. Trondheim er imidlertid borgerlig styrt, med H og KrF i spissen.

Bergen kommer skjevt ut av fordelingsnøkkelen som Stortinget har vedtatt. Men det er Ap og venstresiden sin feil. Det er de som har vedtatt den enorme subsidieringen som skjer av Nord-Norge og distriktskommunene. Kommunalminister Erna Solberg er den første statsråden som har tatt initiativ til å gå nærmere inn på forholdene i storbyene.

Hvis Tystad og Strøm-Erichsen er uenig i fordelingen av kommunale overføringer, burde de kanskje først gjøre et forsøk på å få gjennomslag for dette i eget parti?

Har virkelig Ap i Bergen ikke noe ansvar for denne byen de har styrt i 16 år?

Knut H. Opheim, bystyrerepresentant (H)