• Gamalosten er slett ikke en gammel ost. Derimot er den en ost med gamle tradisjoner. Det er to ganske forskjellige ting.

Meieristyrer John Inge Sørland ved Tines ysteri i Vik i Sogn oppklarte en av ostehistoriens mest gjenstridige misforståelser da tidligere statsråd og fylkesmann Ingvald Ulveseth i går ble utnevnt til nytt æresmedlem i folkebevegelsen Norsk Gamalostlag.

Ferskeste ost

For ikke å etterlate noen tvil, understreket Sørland at gamalosten faktisk er den av alle modningsoster som krever kortest modningstid. Bare bagatellmessige ni dager tar det meieriet i Vik å modne gamalosten du hiver i trillen under handleturen. Hvis du gjør det, da.

Og merk deg det: Gamalosten har verken komponenter fra fotsvette eller sengehalm, slik du kanskje har trodd.

— Og den er omtrent luktfri, tro det eller ei, påsto ysteribestyreren. Som hevder at man har klart å følge denne muggostens tradisjoner helt tilbake til vikingtiden.

Deretter kunne presidenten i Norsk Gamalostlag, John Moberg, repetere at gamalosten hjelper både mot og for det meste.

— Folk som spiser gamalost lever lenge og får mange barn, kunne han opplyse, megetsigende, og lanserte gamalosten som Bygde-Norges svar på Viagra.

Æresmedlem

Fra før har Norsk Gamalostlag æresmedlemmer som kong Harald, Ludvig Eikaas, Ingrid Espelid Hovig og Arve Tellefsen.

I går var det Ingvald Ulveseths tur til å bli overrakt ostelagets pontifikalier, som luksusmodnet ost, diplom og klistremerke til bilen.

Ulveseth erklærte sin uforbeholdne kjærlighet til gamalosten, særlig den som er plassert på en skive fersk wittenberger med godt smør på. Eneste i Vik

Tines meieri i Vik er i dag den eneste produsenten av gamalost. 150 tonn ost ble det laget i fjor. Og mens nordmenn i snitt spiser femti gram gamalost hver, er folk i Vik de mestspisende i landet, fulgt av sogndølene.

— Og husk på at gamalosten inneholder verken fett eller salt, ja, faktisk ikke tilsetningsstoffer i det hele tatt, reklamerer meieribestyrer John Inge Sørland.

ÆRESMEDLEM: Tidligere statsråd og fylkesmann Ingvald Ulveseth (til h.) ble i går utnevnt til nytt æresmedlem i Norsk Gamalostlag av lagets president John Moberg.
FOTO: TRULS SYNNESTVEDT