Ett drøyt år og femti millioner kroner etter at Telenor flyttet ut av den ny-gregorianske mursteinsperlen, summer det igjen bak Starvhusgatens vakreste vegger.

Oppover i etasjene riktignok, og mest av renterykter, aksjekurser og konjunkturtips. For i går kunne Gjensidige NOR ønske kunder og konkurrenter velkommen til et titte-besøk på tredje etasjes 1.300 kvadratmeter.

I et flunkende nytt kontorlandskap, med julegleder i vinduspostene og – kjusa de — utsikt til Musikkpaviljong og Bypark.

Tystad klippet snoren

Og de lot seg ikke be to ganger, byens forvaltere. Blant de uhorvelig mange grøtspiserne gjenkjente vi for eksempel både Helge Dyrnes, Kjell Tennfjord og Reidar Lien, mens byråd og snorklipper for anledningen, Trond Tystad sto for den offisielle åpningen av det nye finanssenteret.

Han imponerte både forsamlingen og Bysiden med å sitere 1199-byseglets lange ramse på latin og sa seg deretter på godt bergensk glad for at Telegrafbygningen igjen skal bli et sted der mennesker møtes, og ikke lenger være et «irritasjonens hus».

I første omgang er det kontordelen av det helmoderniserte bygget som er tatt i bruk, med Gjensidige NOR og Storebrand som leietakere, mens det i første etasje senere skal komme 1.500 kvadratmeter med butikker – og konditori. Og visstnok ikke hvilke som helst butikker, og hvilket som helst konditori.

Men med vektere i signalrødt utenfor bygget var det ingen tvil om hvem som inviterte til omvisning i går.

«Tiden går....».

Mellom gløggslurkene ble det summet om «lavere rater» og «usikkerhet i markedet».

Mens Bergmund Skaslien og hans lille ensemble dro til med «Seterjentens søndag» og en hemningsløs fiolin-, bratsj- og cello-versjon av Princes' «Kiss».

Dagens vert, adm. dir. Øyvind Fauskanger i Gjensidige NOR Sparebank, la vekt på bredden i finanstilbudet man nå kan gi fra Telegrafbygningen. - i samvirke mellom blant andre bankens næringslivsavdeling, et investeringssenter og spareforsikringsdelen.

Mens måsen satt som før på Edvard Griegs musikalske manke der ute i Byparken.

Fikk siste ord

Det siste ordet fikk imidlertid huseier, Bara Eiendommers Knut L. Galtung Døsvig, som med muntert overlegg benyttet byrådens nærvær til å sende et klinkende klart budskap tilbake til Byrådet.

— Dette er det siste store løftet Bara gjør i Bergen sentrum, inntil det blir ført en mer næringsvennlig politikk, sa han, og gløttet bort på en avvæpnende smilende Tystad.

Da hadde Galtung Døsvig allerede opplyst at den omfattende og kompliserte rehabiliteringen av Telegrafbygningen nettopp har passert budsjettets 50 millioner, og ennå gjenstår første etasje, kunne han fortelle.

At han i det hele tatt hadde hatt den «galskap» å gå i gang med et så stort og risikofylt prosjekt, begrunnet han med kjærlighet til byen og et ønske om igjen å åpne bygget for offentligheten.

Og til de som lurer på hvem som fant den første mandelen i grøten, så var det Knut Grinde Jacobsen, banksjef i Haugesund Sparebank, opplyste han til en uvitende Byside.

UNDERHOLDT: Bergmund Skaslien spilte Prince-musikk på bratsj da Gjensidige NOR åpnet sitt finanssenter i Telegrafbygningen i går.
FOTO: PRIVAT