Testen er et liten papplate på størrelse med et visittkort. Hvis du har mistanke om at noen har hatt noe i glasset ditt, putter du en dråpe på kortet og gnir. Dersom det er dop i glasset, vil resultatet etter tre minutter bli en kraftig blåfarge. Kortet avdekker de vanligste voldtektsdopene, GHB, benzodiazepiner (for eksempel rohypnol) og Ketamin.

Testen ble oppfunnet i USA og stod i fjor på Time Magazines liste over årets beste oppfinnelser.

— Tror det er utbredt

BT møtte en jentegjeng som har inntrykk av at drinkdop er ganske utbredt.

— Jeg kjenner flere, både gutter og jenter, som mener de er blitt dopet. De ble dårlige og husket ingenting. Jeg har inntrykk av at det er en del drinkdop i omløp i Bergen, sier radiografstudent Solveig Dahl.

Tirsdag kveld var hun ute med tre medstudenter. Ingen av dem hadde hørt om doptesten. De synes det er positivt at den finnes, men føler ikke behov for å kjøpe den selv.

— Jeg drikker helst av flaske og setter aldri drinken fra meg ubevoktet, forteller Margrethe Trædal.

— Ettersom jeg ikke kjenner noen som er blitt dopet, har jeg ikke tenkt på drinkdop som noe problem. Ikke før jeg nylig leste om det i avisen. Blir nok mer obs heretter, sier Hildegunn Aase.

Foreløpig blir testen bare formidlet i Norge via Meditest Norge AS. Så langt har firmaet solgt omkring 1000 slike tester. Prisen er 250 kroner for en pakke med 20 tester, altså 12,50 per test..

Vil ha testen på ølbrikker

— Testen er veldig grei å ha med seg i lommeboken, men mitt mål nå er å få avtaler med bryggeriene, slik at testen kan plasseres på ølbrikker. På den måten vil den være både gratis og veldig lett tilgjengelig for folk, sier Per Loge, daglig leder i Meditest Norge AS.

Han ønsker dessuten å få til en god dialog med reisebyråene, fordi sjansen for å få voldtektsdop i drinken er større i mange andre land enn Norge.

Divisjondirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Jørg Mørland, kan bekrefte det.

— Flere av de sakene vi har hatt, har vært personer som har fått ting i drinken på tur til utlandet, sier professoren.

Divisjonen hans får inn tester fra folk som er blitt utsatt for noe kriminelt, og har en mistanke om at de kan ha blitt dopet.

— Omkring fem-seks saker i året ender i retten, men jeg ser ikke bort ifra at det er en del mørketall her. Hvis folk har vært utsatt for noe slikt, vil de gjerne bare glemme det hele. De har ofte drukket en del, og synes situasjonen er flau og ekkel. Dessuten fører neddopingen til at offeret husker minimalt, sier Mørland.

I tillegg er det et problem at noen av stoffene går raskt ut av kroppen, og at folk avgir blodprøver og urinprøver så seint at det er umulig å oppdage om de er blitt forgiftet.

- Kan gi falsk trygghet

Politiførstebetjent Carl Petter Leganger ved volds- og sedelighetsavsnittet ved Hordaland politidistrikt vil ikke uttale seg spesifikt om testen fordi han ikke kjenner den.

— Det viktigste er at folk passer på glasset sitt, er forsiktig med alkoholinntaket og at de tar kontakt for å få hjelp så snart de har mistanke om at noe kan være galt, sier Leganger.

Avdelingen får fra tid til annen inn anmeldelser fra folk som mener de har fått noe i drinken sin, men de vet ikke hvor utbredt problemet er i Bergen.

— Vårt inntrykk er at problemet ikke er stort, men det kan være mange saker som aldri havner hos oss, sier Leganger.

Han er redd for at en test kan være med på å gi en falsk trygghet for folk.

— Alt som kan avdekke slike ting er selvfølgelig bra, men hvis folk ønsker å ha noe i drinken til noen, kan de jo velge andre stoffer enn de denne testen er i stand til å avdekke, sier Leganger.

Sjef ved Bergen legevakt, Frank van Betten, tror i likhet med Leganger at problemet ikke er veldig utbredt i Bergen.

— Vi får inn en del folk som mistenker at de er blitt dopet, men ofte er det bare snakk om for mye alkohol.

Han er positiv til den nye testen, men understreker at folk likevel må passe på glasset sitt når de er ute og svinger seg.

kort.

PÅ VAKT: Hildegunn Aase, Solveig Dahl og Margrethe Trædal passer godt på drinkene sine og har ikke behov for å kjøpe doptest.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN