Dette er hovedinnholdet i en ny tverrpolitisk avtale som ble inngått på Askøy i formiddag.

Bak den nye enigheten står et bredt flertall: Upolitisk liste, SV, Frp, Ap og Venstre. Avtalen innebærer at SV legger bort forslaget om å legge ned barneskolen på Ramsøy mot å få et solid flertall for den etterlengtede nye ungdomsskolen.

Gruppeleder Åge Rosnes føler dagens avtale som det virkelige gjennombruddet for Erdal-skolen.

— Vi har hatt en intensjonsavtale, men den er ikke verd fem flate øre hvis ikke det følger penger med avtalen. Det gjør det nå, sier Rosnes.

De fem partiene i skoleavtalen har forpliktet seg til å bevilge penger i neste års budsjett slik at det blir byggestart til våren. Den nye ungdomsskolen skal etter planen stå klar høsten 2003.

Også Venstre har snudd i Ramsøy-saken. Ramsøy skole er nå fredet i fire år. Spørsmålet om skolenedleggelse kan først reises igjen når skolebehovsplanen skal rulleres om fire år.

Varaordfører Øystein Holmelid (Ap) legger ikke skjul på at han er fornøyd med dette utfallet. De siste ukene har skolepolitikken på Askøy gått fra komikk til farse. Det toppet seg i forrige kommunestyremøte da utbryterne i Frp presterte å nedlegge Ramsøy skole ved å stemme for det de var mot.

Formelt blir Ramsøy-vedtaket omgjort i kommunestyret i desember.