— Regjeringen vil ikke skolen vel, sa Ingunn Alver, leder for Utdanningsforbundet i Hordaland, i sin appell. Hun karakteriserte det som løftebrudd å overføre forhandlingsansvaret til kommunen og påsto at Kristin Clemet vil ha bedre skole for mindre penger.

Spiker i kisten

— Standarder finnes ikke lenger. Dette er siste spiker i kisten for enhetsskolen, sa Ingunn Alver. Hun pekte på at verden ikke går under om lærerne må forhandle med kommunene, men hun frykter en rasering av offentlig sektor i fremtiden.

Det var kaldt på Torgallmenningen. Lærerne frøs der de sto tett sammen og streiket. Forholdet til utdanningsministeren er på frysepunktet. Her var flere store paroler med ulike tekster: Null tillit til Clemet. Ikke raser enhetsskolen. Vi er ikke temmet, Clemet. Alle barna går på skole, unntatt Rune, han kom til feil kommune.

Lærer Tor Stensrud var kommet helt fra Nordby skole i Masfjorden for å delta i streikemarkeringen i Bergen. Han forteller at overføringene av forhandlingsansvaret har gjort ham usikker. Likheten i statens lønnssystem forsvinner. Personlige kriterier for lønn misliker han. Nå frykter han at elevene i fremtiden vil oppleve en svekket skole.

— Utdanningsministeren undergraver og raserer enhetsskolen, sa Gunnvor Sen, leder for Skolenes Landsforbund i Hordaland.

Kan ikke skikk og bruk

— Høyres statsråder kan ikke skikk og bruk. Det er ikke bare de små ting som skal drøftes med lærerne, sa Oddny Miljeteig, nestleder i LO i Bergen. Hun har selv tre barn og opplever daglig verdien av å ha gode lærere med kjærlighet til barna. Hvor er Regjeringens kjærlighet til barn og lærere? spurte hun.

— Vi streiker fordi vi føler oss sviktet. Nå frykter vi ulikheter i fremtidens skole.

Kampviljen forsterkes når ikke ministeren varsler det hun vil gjøre, sier lærerne Mariann Andreassen og Heidi Tresselt fra Flaktveit skole.

— Tilliten til Regjeringen er svekket, påpeker Marius Bruun, leder for pedagogstudentene i Bergen. Han synes det ser ut til at samarbeid ikke lenger er så viktig. Nå skapes splid mellom ulike kommuner. Han ser med bekymring på at konkurranseelementene innføres sterkere og sterkere i skolen.

Høyres ungdomskandidater i Bergen og Hordaland er sjokkert over Utdanningsforbundets streik. Harald Victor Hove og Lars Inge Bremnes mener Helga Hjetland er den største trusselen mot verdens beste skole. De synes lærerne er mer opptatt av egne rettigheter enn av å skape en god skole.

STREIK: Med store banner streiket lærerne på Torgallmenningen i Bergen.<p/>FOTO: TOR HØVIK