Se etter neste gang du haster gjennom bygatene. Når snøen har smeltet. Gi deg tid til å glo litt i kroker og bed, langs fortauskanter og i kjellerhalser. Bak Fitjar-jeksler og rundt bosspann.

Du vil bli overrasket, muligens lettere sjokkert, over hvor mye hverdagsboss som ligger henslengt i byens gater og storstuer, eller spisestuer, som snart kan bli en bedre betegnelse dessverre.

Bybildet skjemmes også av bosspann så overfylte og sprekkeferdige at emballasje og annen fortært elendighet tyter ut. Bare ta en tur i Neumanns gate en lite pen bossdag ...

Boss foran Bull

Vi mannet oss opp til å rusle en tur for å ta i øyesyn det bosset vi ofte overser, fordi det er blitt så forbasket dagligdags.

Og begynte utenfor Hotel Norge, ved det tørrlagte plaskebassenget ved Ole Bull-statuen.

Det flyter av boss foran fiolinistens føtter. Alt det vanlige fastfood-bosset, vi gidder ikke ramse det opp, pluss en falsk 100 dollar seddel.

Noen har nok ansvaret for dette griseriet også.

Og det forsvinner nok som bestilt dagen før festspillåpningen i mai. Men hva med en liten dugnad før den tid, kjære hotell? Selv om det kanskje ikke er ditt bord.

Parkert boss

To av bossverstingene heter Neumanns gate og Nygårdsgaten, særlig den «nye» delen av Nygårdsgaten skjemmes av bossvorter.

I løpet av noen meter snubler vi over en malplassert sementsekk, tre klissete bossposer i et hukk og tomgods fra en kjapplunsj nonchalant etterlatt på en av Parkeringsselskapets betalingsautomater.

Var det P'en som ble misforstått?

Mens derimot øvre del av Lyder Sagens gate er et syn, til å sleike, så skinnende ren er denne gatestumpen. Noen tar ansvar og hipp hurra!.

Gir blanke blaffen

Neumanns gate derimot, er en gate Kurt Oddekalv ville fått bir av.

Ikke på grunn av kinoene. Der i gården feier man for egen dør, later det til. Men det øvrige gatebildet preges mer eller mindre permanent av grønne bosscontainere som delvis står tilfeldig henslengt på fortauet, gapende overfylte.

Og venter på bedre dager

Det hjelper heller ikke på inntrykket at boss får ligge og slenge rundt containerne også. Noen gir seg rett og slett blanke blaffen.

Knust glass i Baneveien

Det gjør man mange andre steder også. Som for eksempel i krysset Baneveien/Jonsvollsgaten, på trappen til et firma som har låst døren, ligger knust glass i lange baner og ber om å bli tråkket på av hunder og katter.

I nabolaget, på Vestre Murallmenningen, står en oppmarsjering av Fitjar-jeksler, relativt ufattbart plassert, vil enkle sjeler si.

Litt kommunalt boss, kan man også si. Eller er det kanskje kommunens søknad til Høstutstillingen. Installasjon à la Fitjar?

Tyggegummiene som ligger pannekakeflate på byens fortau kunne også kvalifisere til en eller annen eller annen kunstnerisk medalje. Som utspyttet boss derimot, burde det kvalifisere til betinget fengselsstraff.

Og utvisning fra byen på ubestemt tid.

TYTER UT: For mye boss eller for små containere i Neumanns gate.
FOTO: ARNE NILSEN