Dana og Jane Wasson ble ved 17.30-tiden søndag to av ni som måtte evakueres etter storbrannen i den vertikaldelte tomannsboligen i Morvikbotn i Åsane.

— Vi fikk regelrett sjokk, men heldigvis kom ingen personer til skade. Og trolig kan min datter, svigersønn og barnebarn snart flytte tilbake. Det er langt verre for naboene, sier canadieren Dana Wasson til Bergens T-dende.

Fullstendig utbrent

Og det har han helt rett i. I den andre enden av den vertikaldelte tomannsboligen står egentlig ba-re skallet av huset igjen. Hjemmet til en 43 år gammel kvinne og hennes to store barn, på 15 og 20 år, ble fullstendig utbrent ved halv fem tiden søndag ettermiddag. De tre i huset meldte selv fra til brannvesenet, og var ute av boligen lenge før den ble overtent.

Tørketrommel årsaken?

Verken politi eller brannvesen ville søndag kveld antyde årsaken til storbrannen. Lensmannsbetjent Merethe Toppe ved Arna og Åsane lensmannskontor bekrefter imidlertid overfor Ber-gens Tidende at de første meldingene gikk ut på at det brente i en tørketrommel på vaskerommet i den underste av de to etasjene i Morvikbotn 367.

Klokken 16.11 meldte kvinnen i huset fra om en mindre brann på vaskerommet. Men før brannbiler var skikkelig på plass ble det meldt om storbrann, som man først fikk under kontroll 17.11.

Klokken 17.35 var meldingen klar: Brannen slukket. Nabohuset, nr. 365, reddet, men sterkt røykskadet. Aldri fare for de andre husene i nabolaget.

Var i besøk

— Totalt var vi ni personer i den andre enden av tomannsboligen da naboene kom styrtende inn og meldte om brann. Min datters familie hadde folk på besøk, og det oppstod en stund litt panikk. Vi følte oss imidlertid trygge på at det aldri var fare for at liv skulle gå tapt, sier Dana Wasson til BT.

Søndag kveld ble han og familien med hjem til dem som var på besøk. Men politiet tilbyr dem hotellopphold frem til de returnerer til Canada 4. januar.

— Vi var i Norge i fjor jul også, og gledet oss til å komme tilbake i år. Og alt har vært perfekt, frem til vi kjente røyklukten hos naboene, sier Wasson. Det er uvisst hvor lenge huset til datteren og svigersønn Svein-Ivar Lillehaug, er ubeboelig på grunn av røykskader.

— Brannvesenet drev med etterslokking i den brannherjede delen av huset langt utover kvelden søndag, sier vaktsjef Magne Fauskanger ved Bergen Politidistrikt til Bergens Tidende.

Jakten på brannårsaken starter skikkelig mandag, med tekniske eksperter fra politiet. Det vil ikke komme som en stor over-raskelse om en svakhet ved tørketrommelen blir utpekt som brannårsaken.

EVAKUERT: Canadieren Dana Wasson måtte pakke kofferten raskere enn han og konen hadde tenkt, etter at de ble evakuert fra datterens og svigersønnens hus i Morvikbotn søndag.
FOTO: RUNE SÆVIG