— Hvis politiet går grundig gjennom videoopptakene de har, vil de se at de har tatt feil mann, sa 24-åringen til BT da han ble ført bort av politiet etter fengslingsmøtet i går.

Bergen tingrett mener derimot at gode vitneforklaringer gjør at det er skjellig grunn til å mistenke 24-åringen for ransforsøket, og varetektsfengslet ham i går for to uker. Retten støtter seg særlig til en kvinnelig butikkansatt, som hevder å ha dratt kjensel på ransmannen idet stakk fra åstedet.

Årsaken til fengslingsbegjæringen var at politiet frykter 24-åringen kan påvirke vitner dersom han får gå fri. Våpenet er heller ikke funnet.

Brukte lekepistol

Ransforsøket skjedde klokken 15.25 torsdag ettermiddag, i DnBs filial ved Sartor Senter på Straume. En maskert og bevæpnet mann kom inn i lokalet, rettet våpenet mot bankfunksjonæren og skrek: «Penger, penger! Fort, fort!».

— Våpenet var en pistolliknende gjenstand, forteller aktor, politiadvokat Britt Eren Meling.

Mannen ble avbrutt da det kom en eller flere kunder inn i banken og så opptrinnet. Da en av dem bemerket at ransmannen kun var utstyrt med en lekepistol, ga han opp hele ranet og strøk på dør.

Den kvinnelige bankfunksjonæren skal ha forklart til politiet at hun fryktet for sitt liv da hun fikk våpenet rettet mot seg. Også kvinnen som skal ha kjent igjen ransmannen, har gitt uttrykk for at hun frykter for sin sikkerhet på grunn av det hun har sett.

- Ikke grunn til mistanke

På bakgrunn av vitneobservasjoner og signalement, valgte politiet i Fjell og Sund fredag å gå til pågripelse av 24-åringen, som selv jobber i en butikk i kjøpesenteret. Mannen ble hentet på jobben av sivilt politi ved 19-tiden, og satt i arresten.

24-åringen er tidligere domfelt for narkotikaforbrytelser, men skal aldri tidligere ha vært i politiets søkelys for vold eller vinningskriminalitet. Mannen nektet også enhver befatning med ransforsøket da han ble fremstilt for tingretten i går, og hevder moren kan bekrefte at han lå hjemme hos henne og sov da ransforsøket skjedde.

— Jeg kan ikke se at politiets beviser holder til at det skal være skjellig grunn til å mistenke min klient for ransforsøket, sier 24-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum.

Anket på stedet

Politiadvokat Britt Eren Meling ønsket ikke å kommentere bevismengden mot 24-åringen, ei heller om den siktede skal ha hatt pengeproblemer.

— Det er ennå tidlig i etterforskningen. Jeg kan bare konstatere at retten er enig med påtalemyndigheten i at det er grunn til mistanke, sier Meling til BT.

Sotra-mannen anket kjennelsen på stedet i går, og vil få fengslingsbegjæringen behandlet på ny av Gulating lagmannsrett mandag. Han må likevel tilbringe hele helgen i arresten.