DEBATT

Av Helge Eide Knudsen

Befolkningen på Laksevåg fikk oppleve hva krig virkelig var 1940-1945. Hvor mange ganger i disse årene vi måtte gå i tilfluktsrommene og kjellere har jeg ikke tall på. Den 4. oktober 1944 ble Laksevåg bombet, Holen skole og mange sivile hus.

For mange skoleelever ble det den lengste dagen i deres liv, og som de alltid vil bære preg av. Hvordan opplevde vi denne dagen etter at skolen var truffet av bombene? Jeg vet ikke hvor mange timer jeg lå nedgravd i ruinene. Flere av klassekameratene lå under meg, du hørte skrikene fylt av redsel — som alltid vil forfølge oss, så ble det stille, alt var mørkt, skrikene stoppet, døde barn gråter ikke.

Min bønn til dem som styrer: krig og bombing løser ingen problemer.

Men historien gjentar seg. Gir man for mye etter og avtaler brytes, må man si stopp i tide.

I 1938 kom Englands statsminister tilbake fra Nazi-Tyskland etter et møte med Hitler. Med seg hadde han en skriftlig avtale som han holdt i hånden og uttalte «vi har inngått avtale med Hitler og Tyskland som lover fred for alltid».

Man stolte på Hitler, og Nazi-Tyskland ble historiens største mistak.

Dette medførte at Tyskland fikk den pausen og tiden de trengte for å forberede det som ble århundrets massakre - annen verdenskrig.

Så gjør ikke denne feilen igjen. En som notorisk bryter løfter kan man ikke stole på, men hat skaper hat, uten å få løst problemene i Midtøsten får man aldri fred. Palestinerne må få sin egen stat, og Israel må trekke seg ut fra okkuperte områder. Først da vil man få slutt på den blinde, uhyggelige volden som selvmordsaktivistene representerer.

Så etter at Irak-krisen er løst har FN, USA, EU og Norge et forpliktende ansvar for at palestinerne får sin egen stat.

Jødene burde ha erfaring med hvordan Nazi-Tyskland behandlet dem som annenrangs borgere, det er det samme de gjør i dag med palestinerne.

Vi ønsker evig fred og lykke for våre medmennesker, men da må vi også behandle andre med respekt og anerkjennelse.

La palestinerne få sin egen stat, da først blir det evig fred i Midtøsten.