Det diskuteres om ordet er negativt ladet eller ikke. Hvem er det som har rett til å bestemme slikt? At professor i språkvitenskap Finn-Erik Vinje (BT, 06.04.01), understreker at ordet «neger» er verken diskriminerende eller nedsettende i norsk språkbruk historisk sett, er nokså uinteressant, og etter min mening også feil. Hvis en slår opp i ordbok, står ordet «negerarbeid» rett under, og dette er et ord eller en betegnelse som i så tilfelle trenger nærmere historisk forklaring.

Mange bergensere vil nok reagere om navnet Negerlandsbyen blir forandret. Ja, jeg tror til og med at en del vil nekte å kalle det for noe annet. Hvis dette skulle skje, vil det etter min mening ikke nødvendigvis kunne betegnes som rasisme, men arroganse. Norge og nordmenn må våkne! Ordet neger er tross alt ikke forbeholdt det norske språk. Mange svarte mennseker, meg inkludert, vil automatisk forbinde dette ordet med slikt som plakatene brukt under slavetiden i USA, der det sto:

«Negroes for Sale». At det brukes i en tilsynlatende uskyldig sammenheng som navnet på et lokalsted, som heldigvis får en til å ligne en afrikaner, synes jeg egentlig er latterlig.

I England og USA er det uhørt å bruke dette ordet, riktig nok fordi det er der raseproblemene har vært størst. Det at Norge ikke har slitt med slike problemer er fint det, men som resten av verden blir Norge tross alt mer og mer internasjonalt, og de svarte menneskene som kommer her skal jo lære seg språket. Skal ordet neger være mindre negativt i Norge fordi det ikke har vært svarte slaver her? Sammen med England og USA har Norge vært med i slavehandelen for ca.150 år siden.

Jeg har vanskelig for å tro at ikke noe henger igjen fra den tid.

I England er det så uhørt og foreldet å bruke dette ordet, at om en gjennomsnitts engelskmann (en hvit en, vel og merke) fikk høre det, hadde det med stor sannsynlighet utløst en nærmest ufrivillig latterkrampe som hadde gitt ham en betraktelig forlengelse av livet. En svart engelskmann ville nok reagert annerledes.

Konklusjonen min er at hvite mennesker som bruker ordet neger uten å tenke seg om, aner ikke hva slags dype følelser som sitter hos mange svarte mennesker. Jeg velger å tro at det er nettopp denne uvitenhet som gjør at de tillater seg selv å bruke det.

STACY DOUGLAS