Grunnen er det som er verst. Nazisme og rasisme. Bare det. Vi synes at hvis man skal drepe noen, bør man ha en bedre grunn enn kultur og hudfarge. De som drepte Benjamin må ha en skrue løs. Drepe ham fordi faren var afrikansk! Tenker nynazistene slik: «Alle de som kommer fra andre kulturer skal bli utryddet?» Dessverre gjør de nok det. Tenk om alle mennesker skulle være sånn. Hjerteløse, ubetenksomme, forferdelige, jævlige monstre. Saken om Benjamin er rett og slett forferdelig. Men det forklarer saken – nynazistene er rett og slett dårlige etterlikninger av Hitler. Tillater vi dette? Vil vi la ham som begikk selvmord i 1945 komme tilbake og ødelegge oss? Hitler valgte jødene som syndebukker. Nynazistene ser på folk fra andre kulturer som fiender.

Ingen niggere i Norge, sier nynazistene. Har de rett til å bestemme hvem som skal leve i vårt land? Det har aldri vært et tema, men når slike ting som skjedde med Benjamin skjer, begynner man å tvile. Hvorfor skal onde mennesker få oss til å bli så sint og lei?

På skolen har vi nettopp lært om Hitler og grusomhetene han påførte mange. Vi så videoer fra den tiden og fikk besøk av en forsker som fortalte oss om Hitler og fascisme og nazisme. Vi tok avstand fra dette, og vi ville aldri drømt om at vårt tema ville bli så aktuelt på den måten som det nå er blitt.

RAGNHILD OG STINE