Hun har vært rusfri i to år, og i dag er det lite ved den blide, kvikke 18-åringen som vitner om at hun tilhørte Bergens tyngste rusmiljø.

Men «Angelica» begynte å røyke hasj da hun var 11 år. 14 år gammel var hun hektet på heroin.

— Da jeg var 11 år, ble jeg kjent med de eldste guttene på ungdomsskolen. De røykte hasj, og det ville jeg også prøve. Hasjen var inngangsporten til rusmiljøet, sier «Angelica».

Hun ble ikke rekruttert til rusmiljøet om sommeren, men kjenner godt til at miljøet vokser i denne perioden.

— I miljøet ses sommeren på som den beste tiden. Jeg tok mer av da, ruset meg mye og var på mange fester.

Gikk til Barnevernet

Bergens Tidende møter «Angelica» og moren hennes i kontorene til Landsforbundet mot Stoffmisbruk i Bergen. Moren har stått på for datteren hele tiden uten å gi opp. Men det tok tid før hun oppdaget datterens narkotikamisbruk. Først da «Angelica» var 13 år skjønte hun at noe var galt. Da hadde datteren prøvd det meste.

— Det gikk opp for meg at datteren min var blitt så forandret. Jeg skjønte at hun hadde et rusproblem, men uansett hva jeg sa eller gjorde, var det ingenting som nyttet. Da gikk jeg til Barnevernet.

Der fikk «Angelica» hjelp. Hun kom på en institusjon i Bergen, men tilbudet virket mot sin hensikt, og gjorde vondt verre.

— Jeg møtte masse andre ungdommer med rusproblemer på institusjonen, og vi ruset oss hele tiden. Jeg var 14 år da jeg begynte der, og det var der jeg satte mitt første skudd heroin.

De som jobbet der hadde ikke peiling. Flere ganger var jeg ruset på både ecstasy og heroin uten at de skjønte hva det var som foregikk.

«Angelica» følte lenge at hun var i stand til å kontrollere sin rusbruk. Men da hun var 16, var hun helt nedkjørt. Hun hadde misbrukt heroin i to år, og var den yngste i et tungt belastet narkotikamiljøet.

— Det var like før det bikket over, jeg skulle bare ut og dø. Jeg ble lagt inn på en institusjon i Haugesund ved et akuttvedtak. Da veide jeg 33 kilo.

Helt rusfri

I dag har «Angelica» vært helt rusfri i nesten to år. Hun er fortsatt i ettervern i en behandlingsinstitusjon på Østlandet. Hun husker godt hvordan det var å komme dit og møte ungdommer som var blitt rusfrie etter behandling.

— Jeg ble misunnelig på dem. De var åpne, ærlige, og torde å være seg selv. Jeg ville ha det de hadde.

«Angelica» kaller seg fortsatt narkoman, selv om hun ikke ruser seg. Hun vil utdanne seg til advokat eller eiendomsmekler, men glemmer ikke hvor hun har vært.

— Når jeg tenker tilbake på det helvetet jeg var gjennom, setter jeg pris på det jeg har i dag. Moren har flere råd til foreldre som tror barna deres kan ha et rusproblem.

— Ikke tro at det går over, eller at det bare er en bagatell. Ikke vær redd for å søke profesjonell hjelp tidlig, det er ingenting å skamme seg over. Man greier ikke å komme seg ut av det alene. Og det er viktig at alle foreldre har gode kunnskaper om narkotika. Narkomani kan ramme alle.

RUSFRI: «Angelica» begynte på heroin som 14-åring, men er rusfri i dag. Moren har støttet henne gjennom perioden.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE