MAGNUS RUSTØY

Etter hvert som historien om Farums berømte — og etter hvert beryktede «bykonge» - Peter Brixtofte (53) rulles opp i «Bogen om Peter», får vi tegnet et bilde av en dansk borgermester som det siste tiåret må ha styrt sin kommune i en rødvinståke.

For maken til langvarig rødvinsfest som den danske tv-journalisten Henrik Madsen har gjenskapt i sin ferske bok fra Farum, nord for København, kan knapt ha vært arrangert i noen andre nordiske kommuner.

Her får vi historien om en ekstravagant borgermester som i festrus kunne finne på å bestille vinflasker til 8000 kroner. Og som på kommunens vegne bestilte paller av sine yndlingsviner, levert til favorittrestauranten der han fikk flaskene serverte til en «korkpris» på 200 kroner - det også på kommunens regning.

Det måtte jo gå galt.

Historisk dokument

«Peter hadde et kæmpemæssigt overforbrug,» forteller Jørgen Lindhardt, forhenværende direktør i det kommunale aksjeselskapet Farum Boldklub: «Jeg husker best en regning på 180.000 kroner for to dager, men den regning var jo kun en dråbe i havet ... Jeg tror ikke det er helt galt vurdert at det var snakk om et vinforbrukt på ca. fire millioner kroner i året ...»

Henrik Madsen har gått under huden på Peter - som han konsekvent benevner ham - og gir tette skildringer av hele persongalleriet omkring ham. Og hvordan innfallsmetoden ble brukt i utviklingen av den såkalte mønsterkommunen Farum. Et sted hvor bl.a. det norske Frp og Os kommune har hentet sine idéer om at kommunal drift er lik butikkdrift.

I boken springer Madsen elegant frem og tilbake mellom snuskepolitikken i Farum og storpolitisk maktspill i partiet Venstre. Selv om Peter av Farum gjorde seg lekker var det til slutt ingen tvil. Partiets landsmøte i 1998 mente at selv nestformannjobben var for stor for den rødvinsdrikkende borgermester.

Avreagering

Peter drar hjem til Farum for å avreagere. Det gjør han ved å lansere nye tribuner på Farum Stadion. Gjennom triksing og miksing får han byrådet med seg og Farum Park reiser seg. Et topp moderne fotballstadion som har plass til alle kommunens 18.000 innbyggere.

Metoden er den samme som kommunen har brukt ved salg og kjøp av alt; fra rådhusmøbler til skoler og kloakkanlegg. Finansieringsinstituttet for industri og håndverk, FIH, betaler og eier. Mens kommunen - der Peter er eneveldig borgermester - leier. Slik går det til at Farum Boldklub - der Peter er eneveldig formann - leier Farum Park av kommunen.

Dette er også settingen når Peter, på fullt alvor, får idéen om at Farum Boldklub skal feie Manchester United av banen, og ut av Champions League.

Bodde på hotell

I tribunene på Farum Park bygges det hotell og restaurant. Peter får problemer også i sitt andre ekteskap og flytter inn på rom 301 hvor privatliv, fotball og kommune sauses sammen. Kontortiden tar han nedenunder i Restaurant Sepp. Herfra styrer han «sine» interesser.

På folkemunne får hjørnet hvor Peter har sitt eget bord tilnavnet «Re Seppten».

«En tilfeldig fredag formiddag kl. ti minutter over ti, ser personalet Peter drikke en flaske Chateau Petrus til 17.200 kroner» ...

Henrik Madsen dokumenterer et grundig forarbeid til boken ved at hver eneste side har et direkte sitat fra en av kildene han har intervjuet. Teksten er bundet sammen i en fortellerstil som gjør at boken kan leses som en sommerkrim.

Tidlig på Folketinget

Det er en spennende historie om et oppvakt, fotballelskende barn som får sine gutteår utenfor Paris, tett ved Versailles. Han kommer hjem til Danmark klar for både gymnaset og jentene allerede som 14-åring. Bare 23 år gammel havner han på Folketinget.

Utad er Peter en folkekjær politiker som strør om seg med kyss og klem, samtidig som han bakerst i hjernebarken noterer seg hvem som trekker seg unna omfavnelsene. I rødvinståken kan han senere finne på utspekulert hevn.

Det er ingenting i veien med ambisjonene. Da sosialdemokratene i første halvdel av 80-tallet kjører Farum kommunes økonomi i grøften, ser han sitt snitt. I et rått spill manøvrerer han - med tragisk utgang - borgermester Gøsta Gustavsen ut av førersetet.

Som ubestridt venstreleder og borgermester i Farum blir Peter en mester i manipulasjon. På kort tid reduserer han tallet på administrative stillinger fra 200 til 70. Han sprer frykt i rådhusets korridorer, og velvilje i folket ... Her skal det drives butikk. Inntektene skal følge innbyggerne. Skattene skal ned, pensjonistene får gratis sydenreiser - hvert år - og skoleelevene får hver sin pc...

Slik får han en naturstridig margin blant velgerne i Danmark. Også etter at den danske avisen B.T. onsdag 6. februar i år lot bomben springe over hele forsiden: «Drakk for 150.000 kroner på et døgn» ... Da hadde avisen brukt nesten ett år på å grave i saker som Peter hadde unntatt offentlighet.

I de følgende uker fikk Peter mer spalteplass og flere tv-minutter enn både Osama bin Laden, krisen i Midtøsten og Anders Fogh Rasmussens regjering til sammen.

Bevisste løgner

Selv har vi vært så tett på Peter at vi tror Madsen når han skriver «Peter er en sol. Kommer du for tæt på, bliver du brændt opp».

Nettopp derfor har vi vanskelig for å tro på Madsens enkle forklaringer om at det er Brixtoftes rødvinsforbruk som er årsaken til at alt gikk galt i Farum. To-tre uker før borgermestervalget 20. november 2001 sto vi selv i Peters rødvinsdunstende sollys hvor hans pressetalsmann forteller at «Farum har en meget sunn økonomi; 900.000 millioner deponert på bog, et oppspart overskudd på 200 millioner kroner og et resultat i år på 32 millioner».

Sannheten var en annen. På det tidspunkt hadde Farum kommune en udekket gjeld på flere hundre millioner kroner, og et driftsunderskudd på 200 millioner ... Mer enn 10.000 kroner pr. innbygger ...

Likevel får Peter et halvt år senere med seg kommunens toppdirektører på et 250 millioners låneopptak - uten byrådets godkjennelse. Peter holder det unna offentlighet og kaller det «likviditetsstyring» ... Like etter inviterer han til stor heldags sankthansfest ved åpningen av kommunens nye utested, Farum Marina.

Av den samlede regningen på 400.000 kroner har Peter og hans bord drukket vin i kassevis. Bordeauxviner, som koster 1500 kroner pr. flaske i innkjøp ...

En lur rev

Forfatteren mener likevel at hvis Peter «er anløben, moralsk eller ligefrem kriminell i sine handlinger, er det ikke for egen skyld». Har han blitt solbrent i arbeidet med boken? Madsen forteller jo selv at Peter er flasket opp med økonomi. Hans strenge far, Kjeld, var ironisk nok avdelingssjef i Riksrevisjonen. Selv tok Peter hovedfag i statsvitenskap på oppgaven «Kommuners låneopptak».

Det blir nok i rettsapparatet vi får slutten på historien. Boken, som er gitt ut på Politikens Forlag, tar oss frem til mai i år og setter foreløpig punktum der Peter må kaste inn håndkleet ... Men hva gjør Peter Brixtofte når alt ligger an til eksklusjon fra borgermestervervet? Han trekker seg med begrunnelsen «arbeidspress på Folketinget» ...

Venstres sentrale ledere gisper; de har knapt sett Peter på Christianborg de siste årene, og ekskluderer ham fra folketinggruppen.

SOLKONGEN I FARUM: Peter Brixtoftes liv og væremåte kan minne om Solkongen i Versailles. Her er den tidligere borgermesteren i Farum fotografert i november 2001 i Farum Park, et topp moderne fotballanlegg som har plass til alle kommunens innbyggere. FOTO: ROAR CHRISTIANSEN