Dette er hovedkonklusjonen etter samtaler BT har hatt med en rekke eksperter innen boligvurdering. Likevel har altfor mange boligkjøpere en naiv tro på verditaksten som en tilstandsrapport.

Overser skjulte feil

— En verditakst viser ikke tilstanden på en bolig på en slik måte at kjøperen vet hva han kjøper.

Selger vet heller ikke hva han selger på bakgrunn av en takst. Målet med den er å få en verdivurdering, ikke en beskrivelse av tilstanden, sier sivilingeniør og siviløkonom Olaf Christian Olsen, styreleder i Casa Trans AS, som blant annet arbeider med boligsalgforsikring. En verditakst er basert på vurdering av det som er synlig. Skjulte feil, til og med feil som bare er skjult av en sofa eller snø mot en vegg, vil ikke bli oppdaget og påpekt i en verditakst.

Vanlige feil som unnslipper takstmannen er fukt som ikke har gitt synlige utslag ennå, sopp og råte samt feil i konstruksjon. Takstmannen gjør ikke engang nødvendigvis fuktmålinger.

Anbefaler tilstandsrapport

— Står det ingenting om råteskader, betyr det ikke nødvendigvis at det ikke er råteskader i huset, sier Trygve Bergsåker, amanuensis i boligrett ved Universitetet i Oslo.

Alle BT har snakket med mener at det burde vært utarbeidet tilstandsrapport eller boligsalgsrapport for ethvert salg av bolig. Målet med den er å få en grundig gjennomgang av boligens tilstand. Også for selger kan en tilstandsrapport gi en trygghet.

— Selger kan bli holdt ansvarlig for feil i takst, sier Bergsåker.

- Så starter spetakkelet

Byggmester og takstingeniør Henning Jørgensen formulerer problemet med verditakst slik:

— Først har du en takst fra selger. Så får du en tilstandsrapport fra kjøper. Og så starter spetakkelet, sier han.

— Når folk investerer flere millioner kroner i bolig, burde de koste på seg noen tusenlapper ekstra for å få en skikkelig gjennomgang av boligen. Kjøpere burde legge inn som forutsetning i budet sitt at de får en gjennomgang med bygningskyndig før signering av kontrakt, sier han.