Oppunder hundre ansatte i det statlige tilsynet vil neppe ha noe å utsette på bergensk velvilje og gjestfrihet når de i dag skal oppsummere inntrykkene etter oppholdet i den gamle Hansastaden. Men det skal nok mer til, når det kommer til stykket, før etablerte familier velger å bryte opp fra Oslo-området og slå rot i Bergen.

De kom med to fly i går formiddag for å ta byen i nærmere øyesyn. De ønsket å kombinere det nyttige med det behagelige, få innblikk i fagmiljøer ved NHH og det juridiske fakultet, og etter mørkets frembrudd ble den store bølingen fraktet opp til et bedre måltid på Fløyen, der ordføreren var vert og midtpunkt.

I dag er det kommunen og Bergen Næringsråd som ber om oppmerksomhet før fylkesordfører Torill S. Nyborg inviterer til lunch.

Omvisning og musikk

Men rundturen startet på Troldhaugen, med omvisning og Grieg-musikk. Den nyslåtte ordføreren var i sitt ess da han ønsket velkommen og bagatelliserte plaskregnet utenfor — for «det regner jo bare 265 av årets 365 dager,» som han spøkefullt bemerket før Ingunn Ådland satte seg til klaveret.

— Etter en lang og usikker vår ble det en tung slutt på spenningen i sommer. Men i høst velger vi å se fremover, sier Espen Sjøvoll (30) som er tillitsvalgt og attpåtil selv bergenser god som noen.

Han har arbeidet to år i Konkurransetilsynet, og har vært med på å forberede det to dager lange Bergens-oppholdet. Men om han selv henger seg på flyttelasset?

— Det ser ikke slik ut for øyeblikket, for jeg har samboer som nettopp har begynt i ny jobb, sier Sjøvoll til Bergens Tidende.

Leter etter ny jobb

Han forteller at stemningen blant de ansatte fortsatt er preget av skuffelse etter Stortingets flyttevedtak. Mange er oppgitt og på leting etter ny jobb. 19-20 av dem har sluttet dette året.

— Men nå må vi innse at resultatet er blitt som det er, og innrette oss etter det. Vi er nødt til å se fremover, men fortsatt er det nok nærmere 10 enn 30 prosent av staben som velger å dra til Bergen. For tiden pågår det medarbeidersamtaler der hver enkelt gjennomgår sin situasjon og sine muligheter med nærmeste overordnete, sier Sjøvoll.

Fornøyd

Flere av de besøkende var storfornøyd med dagen da BT snakket med dem på Fløyen i går kveld.

— Er det noe bergensere kan, er det å lage mottakelser, sier Anne-Turid Steinsvik.

— Vi har fått en veldig fin velkomst på alle måter, sier Cato A. Mørk.

Herman Friele mener det er altfor tidlig å si om besøket har noen virkning på hvor mange ansatte som ønsker å bli på flyttelasset til Konkurransetilsynet.

— Men Bergen er i seg selv så overbevisende at ord er overflødig, mente han.

Vil skifte syn?

Men er Konkurransetilsynets arbeid preget av det tilstundende oppbruddet?

— Nei, foreløpig er det ikke tegn til at virksomheten er blitt forstyrret. Men den omstillingsprosessen som nødvendigvis følger med en slik flytting tar mye tid og energi hos ledelsen, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen (60).

— Det er kommet noe i skyggen at denne operasjonen tross alt skal foregå over en treårsperiode, og i mellomtiden skal vi arbeide normalt, som i dag. Jeg ser for øvrig ikke bort fra at en del ansatte vil komme til å skifte syn på muligheten til å bli med til Bergen når den tid kommer. Nå gjelder det å se mulighetene, sier direktøren videre.

Selv vil han være med, i hvert fall som pendler. I overgangsfasen må han være snart her og snart der.

SMIL OG GLEDE: Ordfører Herman Friele strålte og trivdes som vert da han på byens vegne ønsket Konkurransetilsynet velkommen til Bergen og Troldhaugen. Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen (i midten) var også i godlune.