• God dag. Det er Trond Mohn (bildet) som ringer. Jeg har lest brevet ditt. Vi vil være med å bygge ny ishall. Dere får 15 millioner kroner. Ha en riktig god jul.

Den 19. desember kom denne storslåtte meldingen inn på telefonsvareren til Olav Bjaadal, administrerende direktør i Stor-Bergen Boligbyggelag.

— Jeg har selvfølgelig hatt kontakt med Mohn over lengre tid, men var overhodet ikke klar over at han ville bidra med så mye. En vanvittig julegave som ga oss klarsignal til å starte byggingen av det som skal bli den nye hovedattraksjonen i Loddefjord, forteller Bjaadal. For han er det ikke nok med kjøpesenter og badeland. Om to år skal bydelens nye ishall stå ferdig. Byggearbeidet på Iskanten starter tidligst i slutten av 2002 - vegg i vegg med Vannkanten.

— Så etter man har sust nedover skliene i Vannkanten, er det meningen at man skal kunne gå tørrskodd over til Iskanten for på stå på skøyter eller spille curling, sier utbyggingsdirektør i Stor-Bergen Boligbyggelag, Tor Inge Døsen.

Prislapp på 85 millioner

Foruten ishall vil det 11.000 kvadratmeter store anlegget inneholde klubbrom med treningssal. De to nederste etasjene vil bli parkeringsplasser med plass til 180 biler. I tillegg vil det bli plass til butikker, kontorer og fire etasjer med boliger (28 stk). Det kreves reguleringsendring for å bygge disse boligene, men det regner Døsen med skal gå i orden. På toppen av ishallen skal det lages felles hage/uteareal til dem som flytter inn i Iskanten.

Prislappen totalt er på om lag 85 millioner kroner. Selve ishallen kommer på om lag 30 millioner kroner. 15 millioner spyttes inn av Trond Mohn (noe som administrerende direktør i Frank Mohn AS), Bergen kommune stiller med 11,5 millioner, mens spillemidler dekker restbeløpet på 3,5 millioner. Stor-Bergen Boligbyggelag vil finansiere det øvrige av anlegget. Dette er penger som boligbyggelaget i all hovedsak må låne.

— Boligene, butikk- og kontorlokalene finansierer seg selv. De to parkeringsetasjene er mer usikre.

Parkeringsanlegget skal i all hovedsak baseres på betal-parkering, sier Døsen.

For lokalbefolkningen

I likhet med Vannkanten regner ikke Stor-Bergen Boligbyggelag med å få overskudd av Iskanten.

— Målet er at det skal bli økonomisk selvbærende, sier Døsen. Han tror ikke Iskanten vil lokke flere kunder til Vestkanten, som var og er Vannkantens klare strategi.

— Iskanten blir i all hovedsak en ishall for lokalbefolkningen i Loddefjord. Jeg tror vi har kapret de kundene vi kunne kapre med et badeland, sier Døsen som ikke er i tvil om det plass til to ishaller i Bergen.

— En ny ishall har lenge stått på prioriteringslisten i idrettsmeldingen til Bergen kommune. Jeg tror hallen vil føre til en etterlengtet oppblomstring av hockeymiljøet i Bergen. Et nytt tiltak for å snu den negative utviklingen som Loddefjord var forbundet med på 80-tallet, sier Døsen.

Barn og unge viktigst

Ishallen vil være islagt åtte måneder i året. Fra mai til september vil hallen bli leid ut til interesserte.

— Det er en forutsetning at ishallen skal ha flere brukere. Det viktigste er at hallen brukes av barn og unge. Idrettsavdelingen i kommunen vil tildele treningstid til interesserte idrettslag, sier Bjaadal, som ser frem til harde kamper mellom Bergen Flyers og kommende Vadmyra Pioneers.

I tillegg vil det være aktuelt å bruke hallen til større ungdomsarrangement, sommermarked, messehall, loppemarked osv.

— I 1989 lanserte vi slagordet om at Loddefjord skulle bli den mest attraktive bydelen i Bergen innen 2000. Leietakerne holdt på å flire seg i hjel. Da Vannkanten skulle lanseres satt de samme folkene og nikket. Og vi er slett ikke ferdig, sier Bjaadal.

Trond Mohn.