TOR LEIF PEDERSEN tor.pedersen@bt.noEidsbugarden i Jotunheimen

Slik kan man oppsummere forholdene og utsiktene i fjellet like før den store påskeutfarten setter inn.I løpet av siste uken har snøforholdene endret seg vesentlig, særlig i sentrale fjellstrøk som Filefjell, Jotunheimen, Valdres og Hallingsdalsfjellene. Der har det falt rikelig med snø.

Bergens Tidende var sist helg i Jotunheimen for å sjekke påskeforholdene i høyfjellet. Etter at Lærdalstunnelen ble tatt i bruk, har Tyin-Filefjell og Jotunheimen blitt et nytt skieldorado for vestlendinger. Rigmor Solem i Statens Naturoppsyn i Vest-Jotunheimen og lensmannen i Vang, Odd Vidme forteller at forholdene er ulike i vestlige og østlige fjellstrøk.

Nedbørfattig vinter — I Vest-Jotunheimen og i fjellstrøkene på Vestlandet har vi hatt en kald og nedbørfattig vinter, sier Solem. - Dermed er det moderat, men fullt tilstrekkelig med snø i vestlige fjellstrøk. Mens det er store snømengder østover i Jotunheimen, Gudbrandsdalen, Valdres og i Hallingdalsfjellene.

— De moderate snømengdene tidligere i vinter har ført til at snøbroene på isbreene kan være svakere enn vanlig. Breområder som vanligvis er trygge, kan derfor være farlige i år, sier Solem.

I NVE antar man at snøfallet de siste dagene kan ha gjort breene tryggere.

Gode isforhold - Nysnøen vil sannsynligvis styrke de svake snøbroene på breene, sier seksjonssjef Erik Broland i NVE til BT. - Denne snøen vil bli sammenpakket av vind eller mildvær og binde seg til den gamle snøen. Da øker styrken i snøbroen, sier han.

Rigmor Solem forteller at den langvarige kulden tidligere i vinter har gitt sterk is på vann og elver i høyfjellet.

— På regulerte vann kan isen være usikker - særlig ved inn- og utfallsoser, inntak til kraftanleggene, i sund og langs breddene. Ned på og opp fra regulerte vann bør man være forsiktig for sprekker i isen. Spesielt må man passe på hunder slik at de ikke forsvinner i sprekkene, sier Solem.

Skred ved Tyin Siste døgnet har det gått flere snøras ved Tyinstølen og mellom Tyin-krysset og Tyin. Brøytemannskap på riksveg 53 mellom Årdal og Valdres og hjelpekorpsfolk advarer mot å gå i de bratte fjellsidene nå i palmehelgen så lenge rasfaren er moderat til stor.

Dagsrevyen i NRK Fjernsynet meldte torsdag om til dels ekstrem snøskredfare i fjellstrøkene i Valdres, Jotunheimen og Gudbrandsdalen på grunn av sterkt snøfall. Utover gårsdagen avtok skredfaren.

Skredekspert Frode Sandersen i NGI sier til Bergens Tidende at snøen som er kommet siste dagene nå har stabilisert seg.

— Forholdene er ikke slik at snøskred utløses av seg selv. Men skiløpere kan utløse skred. De bør holde seg unna trange bekkedaler og bratte leheng. Når det slår om med kraftig temperaturstigning, ved kraftig snøfall og sterk vind - da øker snøskredfaren, sier Sandersen.

Ikke så verst vær - Været vil veksle fra godt noen dager til litt mindre godt andre dager i begynnelsen av påsken, sier vakthavende meteorolog Karsten Eitrheim ved Værvarslinga på Vestlandet til BT.

— Temperaturen vil variere fra kulde om natten og litt over null om dagen, mer i solveggen. Vi tror det blir bra lørdag, litt snø søndag, mandag blir fin, tirsdag litt snø i fjellet og regn i lavlandet. Onsdag blir en fin dag. Så langt ser vi ikke tegn til at vi får uvær i denne perioden, sier Eitrheim.

NYT FJELLET: Nyt palmehelga og resten av påsken i fjellet, men vær obs på skredfaren i høyfjellet.