Nedgangen gjelder alle som er tatt kjørende i ruspåvirket tilstand, enten de er ruset på alkohol, narkotika eller andre medikamenter. Menn står for hele 92 prosent av rattrusen.

— I årets 10 første måneder er 441 personer tatt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Hordaland. De 10 første månedene i 2002 ble 593 personer tatt, sier politiførstebetjent Bjørn Hellesøe i Analyse- og registerseksjon i Hordaland Politidistrikt til Bergens Tidende.

— Innføringen av 0,2 grensen virker forebyggende. Det er ikke lenger sosialt akseptert å sitte å lunke med en halvliter og deretter kjøre hjem, sier Arvid Ask som leder trafikkseksjonen i Bergen sentrum.

— Er like mange biler kontrollert i samme tidsrom i år som i fjor?

— Vi har kontrollert flere biler i år enn i fjor, så årsaken til nedgangen finner du ikke der. Egentlig tror jeg nedgangen i promillekjøring er enda større enn tallene viser, fordi det har vært en økning i kjøring i narkorus. De er også med i tallene, men her kan det nok være enda større mørketall, sier Arvid Ask.

De siste årene har det vært en flerdobling av norske bilførere som er blitt tatt i rohypnol-rus. I år er det en liten nedgang.

— Det har trolig med tilgjengeligheten til rohypnol å gjøre. Mye av det som ble brukt var illegalt importert fra Øst-Europa. Tendensen nå er at rohypnol erstattes med andre sove- og beroligende midler. Det betyr at tusenvis av sjåfører kjører rundt ruset på en medisin som kan få dem til å sovne når som helst, sier avdelingssjef Asbjørg Christophersen ved Statens rettstoksikologiske institutt til BT.