Gårsdagens oppslag «Rik på rus» fremstilte millionkoblinger mellom Norges maktelite, en kristen organisasjon og samfunnets svakeste — rusmisbrukerne. Ekteparet Lise og Ludvig Karlsen har mottatt hele 261,2 millioner kroner i statlig og offentlig støtte til Evangeliesenteret gjennom vel ti år. Angivelig på grunnlag av oppblåste tall for rusbehandlingens resultater.

Hovedpersonenes svar på anklagene virket klønete på trykk og vitnet om en lemfeldig omgang med tall og forskningsresultater. «Vi pleier å si at 42 % er helt rusfrie, det har vi alltid gjort. Jeg vet ikke hvor tallene stammer fra heller, jeg,» uttalte Lise Karlsen, administrativ leder ved Evangeliesenteret. Forventningene til liknende uttalelser og unnvikende blikk var derfor store da ekteparet skulle konfronteres med anklagene, denne gangen i Redaksjon 21 på NRK. Talljuks og millioner fra fellesskapets kasse. Det hele knyttet tett til det kristne miljøet i Norge med Kjell Magne Bondevik i spissen.

Lise Karlsen svarte et rungende «ja» på Viggo Johansens spørsmål om de var omtrentlige i sine tall. En slående ærlighet tok luften ut av det som var ment for å grille synderne direkte på tv i beste sendetid. Ekteparet gikk verken i forsvar eller angrep. Antydningene om lobbyvirksomhet for å skaffe støtte kom de også i forkjøpet. Bekreftet sitt medlemskap i KrF, fortalte om gudstjenester på Stortinget, og at Evangeliesenteret første gang hadde fått statsstøtte da en tidligere rusmisbruker tok kontakt med en venn i politikken. Ærligheten og de oppriktige svarene ville ingen ende ta. At karismatiske kristne med egen tv-kanal er vant til å være i mediene er ingen overraskelse. Denne måten å takle mediene kan likevel ingen lære på kurs. Ludvig og Lise Karlsen må ha Gud som informasjonsrådgiver.

KRISTOFFER BEER URHEIM, STUDENT NHH