For det var nettopp det et par tusen bergensere gjorde i går. Fra de helt unge, som satt på pappas nakke, til sprekinger godt oppe i pensjonsalderen.

På søndager som dette er det vanlig at det strømmer turfolk fra alle kanter mot den 396 mer høye toppen over Loddefjord. Men i går var det så mange som skulle opp at det endte med blokkering og stillstand i et par trange passasjer.

Anledningen var åpning av en ny tursti til Lyderhorn. Det vil si, det nye var en gedigen trapp som var montert like ved inngangen til Vannkanten, der det tidligere lå en steinur.

Skilt og benker

— Det er Vestkanten som har bevilget midler til bygging av trappen, slik at tilgangen til Lyderhorn blir lettere. I tillegg er det lagt helt nye trefyllinger over noen myrete partier, og det er satt opp nye og fine skilt som viser veien. Ved enkelte fine utsiktspunkt er det også satt opp benker, sier Per Eystein Thue i arrangementskomiteen til Bergens Tidende. Thue er informasjonsansvarlig i Stor-Bergen Boligbyggelag, som er majoritetseier i Vestkanten.

Administrerende direktør i Vestkanten, Tore Haugland, klippet snoren i trappen presis klokken 12, og da var køen av fjellfolk allerede lang.

Sang og musikk

— Vi delte ut startkort til dem som passerte trappen. Disse skulle signeres på toppen. Men kortene gikk så fort ut at vi til slutt bare ga dem til barna. Vi hadde 1200 kort, og hundrevis av mennesker passerte etter at det siste var gått. Jeg er sikker på at minst 2000 gikk den nye løypen i dag, sier Per Eystein Thue.

Arrangementet i går er en del av kulturuken i Laksevåg bydel. Og kultur ble det også på dem som slet seg til fjells. Laksevåg Musikkforening spilte opp ved foten av trappen. Ved Bjørndalshelleren, der det er funnet spor etter steinalderbosetting, var det Fana Mannskor som ga lyd. På toppen stemte Loddefjord Sangforening opp etter at de hadde fått pusten igjen.

TIL TOPPS: Ikke alle gikk helt til topps, men ved 13-14-tiden i går var det ikke mye alburom på det lille topplatået. <br/>Foto: ODDLEIV APNESETH