Raset gikk nede i Vågslid, på grensen mellom Hordaland og Telemark.

Alle vogntogene var på vei østover i kolonne da raset sperret veien i 21.30-tiden mandag kveld. Etter råd fra Haukelisæter brøytestasjon overnattet sjåførene i vogntogene sine, inni tunnelen. Trailerne fikk kjøre videre tirsdag morgen.

I tillegg til vogntogene, var også to bilister i kolonnen. Begge fikk mandag kveld kjøre til Haukelisæter fjellstue, der de overnattet.

Stoppet midt på vidden

Lars Arne Berge (35) fra Ølen var blant de uheldige bilistene.

— Det var uvær og veldig dårlig sikt da kolonnen ble stoppet midt ute på vidden. Vi hadde vel stått der en fem eller ti minutter da en av brøytemannskapene kom bort til bilruten og sa jeg måtte kjøre ned igjen til Haukelisæter, sier han til bt.no.

IT-konsulenten ble sterkt forsinket, og måtte avlyse noen møter i Oslo. Men ellers var ikke overnattingen noe stort problem.

— Det er første gangen jeg har vært her på hotellet. Bare hyggelig, det, sier han.

Ekstrem rasfare

Fortsatt snør det og blåser sterk kuling med storm i kastene ved rasstedet. Faren for nye ras regnes som overhengende.

Skredeksperter inspiserte forholdene tirsdag morgen, og to steder måtte snømasser sprenges bort, opplyser Haukelisæter brøytestasjon til bt.no.

Ryddingen av veien er over, og den ble åpnet for kolonnekjøring klokken 12.10 tirsdag. Trafikken glir fint, og det er ventet stille vær og gode kjøreforhold på strekningen tirsdag kveld og de kommende dagene.

Ikke dramatisk

Det var ingen dramatikk rundt raset, sier skiftformann Olav Aga til bt.no.

— Heldigvis var det ingen i nærheten av rasstedet. Men om det hadde vært biler der, ville det neppe ført til noen alvorlig ulykke. Snømassene var ikke høyere enn at vi lett kunne brøyte gjennom dem, sier han.

Aga har hatt en stri tørn med å ta imot telefoner fra trafikanter etter raset.

— På skiftet mitt mandag kveld, fra klokken 19 til 02, tok jeg imot 185 telefoner. Mest fra bilister, busselskaper og skoler som hadde planlagt leirskole-opphold i Vågsli, sier han.

Stengte veier og kolonnekjøring

I tillegg til kolonnekjøring på Haukeli og over Hardangervidda, er disse høyfjellsovergangene stengt:

  • Hol - Aurland er stengt på grunn av ras. Ventes åpnet onsdag.
  • Vikafjellet er stengt på grunn av ras, og blir ikke åpnet tirsdag.
  • Tyin - Årdal er stengt på grunn av ras, og blir ikke åpnet tirsdag.

Filefjell og Hemsedal er åpen for fri ferdsel.