Etter tre og en halv uke på Haukeland Universitetssykehus kom Mari endelig hjem til Hakestad i Ulvik. 12-åringen må trene seg opp for å komme seg helt tilbake i gammelt slag. Men hun er heldig som lever. Etter drukningsulykken fredag 8. august svevde hun mellom liv og død i et halvt døgn.

— Hadde ikke ungdommene som forsøkte å redde Mari vært så resolutte og klare, er det ikke sikkert hun hadde sittet her i dag, sier moren til Mari, Torbjørg Austrud, til Bergens Tidende.

Fanget under vann

Mari var på skileir sammen med 70 andre barn mellom 12 og 15 år fra Hordaland skikrets da ulykken skjedde. Flere av barna seilte nedover Raundalselva på oppblåste bilslanger. Mari glapp taket i sin slange, og ble dratt under vann og satte seg fast i en stein. Hodet hennes ble sittende fast under vann.

16 år gamle Steffen Fjose reagerte raskt, og kom til stedet for å få Mari løs. Men også han ble sittende fast. Gry Bystøl (19) kom til. Hun stilte seg oppe på steinen, og dyttet både Mari og Steffen ned i vannet og under steinen, så de kom opp på andre siden.

— Etterpå la de Mari på en av ringene, og blåste luft i henne. At hun fikk luft de første minuttene var utrolig viktig, sier Torbjørg Austrud.

Da ambulansen kom til stedet pustet Mari. Men tilstanden hennes var likevel kritisk.

Husker ikke ulykken

Hele natten var det uavklart om Mari kom til å overleve, men om morgenen så legene tegn til bedring. Men faren var ikke over - Mari hadde vært lenge under vann, og risikerte å få varige mén etter ulykken.

— Vi visste ikke hva det var som kom til å overleve. Legene forberedte oss på at hun kunne komme til å få hjerneskader, sier far Asbjørn Børsheim.

Det tok en uke før morfinen slapp taket i kroppen til 12-åringen. «Heim» var det første hun sa da hun våknet.

— Jeg husker ikke hvorfor jeg sa det. Og jeg husker ikke noe av det som skjedde før ulykken, sier Mari.

Men det var først da Torbjørg hørte datteren le av et tv-program hun skjønte at Mari fortsatt var den samme.

— Det var en lettelse. Jeg har bare gode ting å si om helsevesenet etter dette, sier Torbjørg.

Vil gå på ski

Etter ti dager på intensivavdelingen og to uker på barneavdelingen kunne Mari endelig flytte hjem. Lungene er skadet, så hun må trene seg opp igjen.

— Jeg blir andpusten når jeg går i trappen, sier 12-åringen.

Mari har satt seg et mål - til vinteren skal hun være like sprek som før.

— For da skal jeg gå på ski igjen.

GLADE: Asbjørn Børsheim og Torbjørg Austrud er utrolig lettet over at datteren Mari er kommet til hektene på rekordtid.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ