— Er du jomfru eller?

Et spørsmål som ikke mange 17-åringer vil svare ja på, tror Vida Strisland, som blir 16 år om en uke. Vi møter henne sammen med to andre 15-åringer i det nyåpnede Ungdomshuset «1880» i Bergen.

Både hun og Trine tror lavalderen gjør mer vondt enn godt.

— Jeg tror mange 16-åringer tenker: Nå er det på tide jeg får meg et ligg. Det gjør de fordi de er kommet over lavalderen. Derfor må ikke grensen senkes til 15 år. Da vil 15-åringer gå rundt å tenke slik, sier Trine.

Få som venter

Vida nikker. Hun tror få unge venter med å ha sex, selv om de bare er 14 år.

— Det er ikke så mange som bryr seg om aldersgrensen når de er under 16 år. Er du 14 år, og har lyst til å ha sex, tenker du ikke på at du gjør noe ulovlig.

Kim Bjørnsrud (15) er uenig med jentene. Han synes en bør beholde lavalderen.

— Men i tillegg må en passe på aldersforskjellen. Jeg synes det er like galt at en jente på 16 år og en gutt på 20 år har sex, som en jente på 14 og en gutt på 17. Det blir lett en form for utnytting. Hva skal en gjøre med det, spør Kim.

- For mild dom

Han synes 24 dagers betinget fengsel var en altfor mild dom for en 21-åring som har hatt sex med en 14-åring.

Jentene protesterer.

— Dersom de har vært kjærester lenge, synes jeg det er helt ok. I alle fall ikke straffbart, men det forutsetter at begge vil, sier Vida.

Nøye seg med å kline

— Hvorfor kan de ikke bare nøye seg med å kline til hun har fylt 16 år da, spør Kim.

— Poenget er at ingen bryr seg om lavalderen. Det er ikke så veldig kult å vente, men jeg kunne ønske det ble kult. At alle fikk det inn i hodet, sier Trine.

— Jeg tror det er mange unge som synes det er ok å vente, sier Kim.

Jentene ser mistenksom på ham.

— Å ja? Dersom Jennifer Lopez hadde spurt om du ville ha sex. Hadde du sagt nei da, spør Vida og ser på Kim.

Alle begynner å le og Kim rødmer, men rister på hodet.

— Selv ikke da hadde jeg svart ja, sier han.

VEKK MED LAVALDEREN: - Ingen bryr seg om den seksuelle lavalderen. Jeg skulle i stedet ønske det ble kult å vente, sier Trine (t.v). Vida er enig. Kim synes 15-åringene bør nøye seg med klini
FOTO: RUNE SÆVIG