— Vi har for tiden høyere ledighet blant universitets- og høyskoleutdannede enn vanlig, bekrefter daglig leder Sigbjørn Øystese ved Aetat jobbservice i Bergen.

Arbeidsmarkedet for akademikere strammet seg merkbart til for halvannet år siden, og har foreløpig ikke vist tegn til bedring.

Nyutdannede lærere, fysioterapeuter og it-konsulenter er blant dem som sliter mest for å få seg sin aller første jobb.

— For få år siden var det mangel på fysioterapeuter. Nå er nåløyet betydelig trangere, sier Sigbjørn Øystese.

Ille i it-bransjen

Enda verre er det i it-bransjen. Der er det ikke bare nyutdannede som sliter med å få seg jobb.

— Da it-boblen brast for tre år siden, var det mange som mistet jobbene sine. Det varslete omslaget i bransjen er ennå ikke kommet. Dermed konkurrerer de nyutdannede med mer rutinerte it-folk om de få jobbene som finnes, sier den daglige lederen ved Aetats jobbservice i Bergen.

Sykepleiere etterspurt

Etterspørselen er for tiden størst etter sykepleiere.

— Jeg kan heller ikke se at det vil endre seg med det første, sier Sigbjørn Øystese.

— Har du noen gode råd til arbeidsledige akademikere?

— Det må være at de midlertidig prøver å skaffe seg en jobb utenfor «sin» sektor. Det kan godt være de er overkvalifisert for andre jobber, men de skaffer seg iallfall praksis fra arbeidslivet. Kanskje får de også med seg en positiv attest som kan bli avgjørende når de senere søker jobb innenfor det feltet de er utdannet.

Tenk nytt

Sigbjørn Øystese trekker frem at også arbeidsgiverne bør tenke nytt.

— Vi i Aetat er opptatt av å synliggjøre hver enkelt jobbsøkers fortreffelighet. Folk med lang utdannelse kan absolutt anvendes på mange felt. Særlig gjelder dette nyutdannede i humanistiske fag.

— Det er selvfølgelig mager trøst for dem som går arbeidsledige nå, men vi vet at dårlige perioder alltid avløses av bedre. Før eller senere kommer omslaget, sier han.