— Vi er forferdig lei oss for at vi har påført familien ekstra smerte i denne tunge stunden. Samtidig vil jeg presisere at politiet aldri offisielt gikk ut med ecstasy-påstandene, sier sersjant Charles Abdilla i det maltesiske politiet til Bergens Tidende.

Det er snart to uker siden 14 år gamle Line Marie Andersen fra Søfteland i Os reiste alene på språkreise til Malta for å perfeksjonere engelsken sin.

Uten forvarsel falt idrettsjenten om i klasserommet mandag og døde på sykehus natt til fredag. Andersen pådrog seg trolig den fatale skaden da hun besvimte og slo hodet i gulvet inne i klasserommet.

Dødsårsaken er brudd på hodeskallen og påfølgende hjerneblødning.

Politiet var kilde

Både norsk og maltesisk presse har sitert opplysninger fra en kvinnelig politioffiser som tidligere denne uken slo fast at den norske 14-åringen utvilsomt hadde tatt en overdose ecstasy.

Politiet på Malta hevder feilinformasjonen kom fra St. Lukes-sykehuset, hvor jenten ble behandlet. Sykehuset selv blånekter for noengang å ha hevdet noe slikt.

— Politikvinnen som ga disse opplysningene til pressen var tilfeldigvis vakthavende den kvelden. Hun har fortalt det hun sikkert trodde var riktig, sier Abdilla.

Han utelukker ikke at ryktespredningen kan få konsekvenser for kvinnens videre fremtid i politiet.

Patologene Ali Safraz og Maria Sciberras ved St. Luke's-sykehuset slår fast sin obduksjonsrapport at dødsfallet skyldes knusningsskader i hodet. Disse skadene har Line Marie trolig pådratt seg da hun falt om mandag morgen. Hun hadde en stor hevelse i hodet etter fallet.

Mageinfeksjon

Legene har ennå ikke funnet ut hva som gjorde at Line Marie ble syk, men de mistenker at hun hadde en knallhard mageinfeksjon. Saken er derfor fortsatt under politietterforskning, men sersjant Abdilla forteller at det er helt rutinemessig.

Ifølge reiseleder Hege Haug Hansen ved STS språkreisers avdeling på Malta, hadde Line Marie hatt diaré og magesmerter i to dager da hun falt om. Det er ikke spesielt uvanlig blant språkstudentene.

— Flere studenter har hatt lignende symptomer siste uken, og det kan skyldes alt fra at de har drukket for lite, til at de har fått bakterier i seg via lokal mat, sier Haug Hansen.

Selv så hun Line Marie for siste gang ca. klokken 23.15 søndag kveld. 14-åringen kom da hjem etter å ha vært en tur på byen med noen venner fra skolen.

— Da virket hun like blid og grei som alltid. Hun hadde til og med lyst på en is. Jeg la ikke merke til at noe var galt, sier Haug Hansen. Hun avkrefter også alle spekulasjoner om at 14-åringen var ruset da hun kom hjem.

Tung uke

Den siste uken har vært svært tung for både studenter og personell på språkskolen St. Aloysius I småbyen St. Julians på Maltas nordkyst. Det var totalt 33 elever i Line Maries klasse - alle norske.

— Studentene fikk dødsbudskapet fredag, og mange gråt da de hørte at Line Marie var død. De fleste elevene avstod fra å gå på byen den kvelden og valgte heller å søke sammen og prate om det som hadde skjedd, sier Haug Hansen.

STS har også tatt seg av Line Maries pårørende som er kommet fra Norge.

— Det står etter forholdene bra til med dem. Presseoppslagene om mulig narkooverdose har gått innpå dem, men de har taklet det overraskende bra, sier reiselederen.

De pårørende har fått snakke med prest og leger i sorgprosessen, og har også fått tilbud om norskspråklig psykologhjelp hvis det skulle bli nødvendig.

NARKO-RYKTER: - Jeg vil presisere at politiet aldri offisielt gikk ut med ecstasy-påstandene, sier sersjant Charles Abdilla i det maltesiske politiet til Bergens Tidende. <br/>Foto: Thor Brødreskift