Noen episoder i senere tid har fått meg til å lure. Den siste fant sted mandag morgen ved konditoriet i første etasje. Et par i tjueårene hadde bestilt mat, da de ble oppdaget av vekterne. Tydeligvis på svartelisten, og skulle dermed kastes ut. Ikke var de spesielt ruset, og ikke gjorde de noen fortred. Likevel skulle utkastelsen skje snarest mulig og helst med makt.

Det ble ingen slåsskamp, selv om vekterne forsøkte å fremprovosere så godt de kunne. Skubbet der det burde vært geleidet. Brukte rå makt der smidighet og tålmod hadde vært et atskillig mer praktisk middel. Og avsluttet det hele med å fysisk kaste paret ut med det tydelige formål å få dem til å falle og slå seg. Jeg kan godt forstå at vekterens selvtillit steg atskillige hakk når han klarte å demonstrere at han var sterkere enn en spjælete liten jente på knapt femti kilo.

Som musikkjournalist de siste femten-tyve år beveger jeg meg på byen halvparten av årets kvelder og netter. Jeg er ikke uvant med verken rusete folk, kvalm oppførsel eller fysisk bråk. Ei heller at det må anvendes fysisk makt i enkelte situasjoner. Men det er stor forskjell på det å ty til fysisk styrke som siste utvei og å yppe til kamp.

De siste par årene har politiet med gode resultater kurset byens dørvakter og fått silt bort uønskede elementer i standen. Fått folkene i døren til å benytte sunt folkevett i stedet for rå makt. Kanskje det hadde vært en idé for Bergen Storsenter å sende sine vektere på lignende kursing. Muligens også samtidig få renset ut dem som ikke egner seg i yrket.

Jeg misunner ikke dem jobben, og har forståelse for at arbeidet som kvasipoliti ikke alltid er like lett eller morsomt. Men det unnskylder ikke at noen av dem behandler folk på en måte som ligger i grenseland til selv å bryte loven. For uten sosial intelligens har en lite å gjøre i vekteruniform. Og jobben som vekter ved et kombinert kjøpesenter og trafikknutepunkt, burde vel mest bestå av det å yte informasjon og service til kunder og reisende.

Det er bare politiet som har hjemmel til å utøve fysisk makt i det norske samfunn. Vekteruniformen, om den aldri så mye forsøker å ligne en politiuniform, gir ikke den som bærer den noen ekstra myndighet utover den menige norske borger.

Få derfor vekk disse machojyplingene ved Bergen Storsenter som ynder å bruke de laveste på samfunnets rangstige som punchingballer. Bruk i stedet jenter og godt voksne folk til oppgaven. Mennesker med tålmodighet og sosiale antenner. Det finnes ikke noen unnskyldning for en oppførsel som mest av alt likner det som på godt bergensk kalles slaureskap.

Einar Engelstad