SILJE GRIPSRUD

— Med firedoblet leie klarer vi aldri å overleve, sier daglig leder Inger Trovik oppgitt. Mandag starter hun og mannen Bjarne Trovik opphørssalg i den ærverdige forretningen, og faste, fortvilte kunder er det mange av. Grunnen til at huseierne kommer med en sjokkøkning er de nye leieavtalene som er inngått i området. Både MacDonalds og internettkafeen Cyberspace betaler villig over 3000 kroner per kvadratmeter, ifølge Finn A. Haldorsen, som er forretningsfører for eierne av Vetrlidsallmenningen 6, hvor veskebutikken ligger. "15 øres basar" Helt siden Sam Trovik, Bjarnes far, startet med «15 øres basar» i Ladegårdsgaten i 1913, har forretningen vært familiens stolthet. I begynnelsen solgte de både leketøy, glass, gaveartikler og portefølje, men senere spesialiserte de seg på reiseartikler. Etter 64 år i Øvregaten, flyttet butikken til Vetrlidsallmenningen, hvor de har holdt til i åtte år. Men nå gir de opp.

— Det er veldig vemodig, men slik er det med grådige huseiere, sier Bjarne som med sine 70 år synes de er for gamle til å kjempe imot.

Konen Inger mener at slike leiepriser vil føre til at man bare får hamburgerkjeder og 7eleven igjen i byen.

Markedet bestemmer - Markedet bestemmer. Slik er det, fastslår forretningsfører Haldorsen.

– Jeg regner kanskje ikke med å få inn så mye, men slik saken sto, kunne vi og Trovik umulig bli enige om en leiepris. Dette er jo forretning, vi kan ikke gi ved dørene.

Mange av Sam Troviks kunder har vært sjokkerte over at det er lov å øke leien så mye i et jafs. Jusprofessor Kåre Lilleholt ved Universitet i Bergen bekrefter imidlertid på generelt grunnlag at det er ingen begrensninger for hvor stor økningen kan være, så lenge eierne mener det er markedsprisen.