Disse to parti har i årevis smisket med velgerne ute i regionene og lovet utflytting av statlige arbeidsplasser. Løftene har vært presentert i god avstand til Oslo-pressen og fagbevegelse, og supplert med påstander om at borgerlig driver sentralisering.

Nå ser vi hva distriktsprofilen til Ap og SV er verdt. Victor Norman har lagt frem en fiks ferdig, balansert, velbegrunnet pakke for utflytting av statlige tilsynsplasser til ulike regioner. Dette er ikke bare god regionalpolitikk, utflyttingen er også godt faglig begrunnet i forhold til effektivitet, kompetansetilgang og uavhengighet.

Dette utmerkede forslaget blir nå forsøkt torpedert. Vi trodde Ap og SV ville applaudere at politikken de sa de var for, ble foreslått. I stedet løper disse partiers talsmenn skoene av seg i Oslo-redaksjonene for å motarbeide tilsynsmeldingen.

Trond Giske i Familie-, kultur og administrasjonskomiteen har ansvaret for denne saken i Ap. Han motarbeider utflytting systematisk gjennom å argumentere for utsettelse, og i realiteten mot hele meldingen.

Motforestillinger og sleivspark mot statsråd Norman hagler. Med på laget er LO-sjef Valla, som vil utsette saken. I Hordaland har SV kritisert Norman ved å påstå at regjeringen vil å svekke tilsynsfunksjonen. Stortingsrepresentant Lysbakken fra SV går til og med rundt med engstelse for privatisering. Han kan umulig ha lest meldingen, for der står det at tilsynsfunksjonen skal styrkes og ikke et ord om privatisering.

Risikoen er stor for at Ap og SV legge inn merknader som fører til at saken stoppes, gjennom utsettelse, utredningsvedtak eller umulige føringer. Ta for eksempel bekymringen for flyttekostnadene. Kan noen huske sist opposisjonen på Stortinget var bekymret for hva noe kostet? Et åpenbart vikarierende argument.

Prosessen i Stortinget stinker av politisk retrett og løftebrudd. Problemet er at de ansatte ikke vil flytte. Selvsagt vil ikke de ansatte i Oslo flytte! Men hvordan hadde SV og Ap tenkt å flytte ut statlige arbeidsplasser uten å flytte de ansatte?

Tilsynsmeldingen er ikke nødvendigvis den siste saken fra Samarbeidsregjeringen om utflytting av statlige arbeidsplasser. Det kan komme mer. Vi må få vite hva Ap og SV i virkeligheten står for. Kan Hordaland påregne Ap og SV sin støtte i slike forslag eller kan vi det ikke?

Torbjørn Hansen, Stortingsrepresentant og formann Bergen Høyre