Aleta og Steven Hansen har kjøpt ståldamperen MS "Haganes" og planlegger å legge ut på jordomseiling med båten, men som Bergens Tidende tidligere har fortalt, kan Riksantikvaren sette en stopper for planene. — Dette er et norsk kulturminne som bør bli i landet, sa Eivind Lande hos Riksantikvaren til BT for to dager siden. Flysøk

Da MS "Haganes" i går formiddag forlot slippen på Damsgård ble det slått alarm. - Vi fikk melding rundt kl. 11.00 i dag om at MS "Haganes" hadde forlatt Damsgårds-slippen. Det ble et "fela" opplegg. Vi hadde fly i luften i leteaksjonen, forteller operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Ragnar Lyssand til bt.no. - Vi koblet til og med inn Bergen Radio for å få båten lokalisert. Og det var nettopp via Bergen radio at MS "Haganes" ble funnet liggende til kai ved Ågotnes på Sotra.

- Dette er mitt hjem

— Vi skulle bare laste tanker om bord i båten, sier Steven Hansen om forflyttingen av MS "Haganes". Han kan fortelle at han har søkt Riksantikvaren om utførselstillatelse. Søknaden ble fakset til Riksantikvaren sent mandag kveld. Hansen er oppgitt over at det har oppstått problemer med utførsel av båten, som han og konene Aleta nå betrakter som sitt hjem. - Jeg har brukt masse tid og penger på "Haganes", jeg har flyttet familien min hit. Dette er rett og slett mitt hus. Hvis jeg ikke får ta båten ut av landet har jeg ikke noe hjem, sier Steven Hansen til Bergens Tidende. - Hvis det er slik det gjøres her i landet, at folk blir kastet ut av sitt egne hus, vet jeg ikke hva jeg skal si. Mer vil ikke Steven Hansen si om saken.

Vil vurdere søknad

— Jeg er kjent med at de har søkt om utførselstillatelse. Vi får vurdere den søknaden, så får vi se hva som skjer videre, sier Eivind Lande ved Riksantikvaren. - Dette er en hastesak for alle parter, men jeg kan ikke si noe konkret om hvor lang tid dette vil ta.

FRUSTERTE: Steven og Aleta Hansen skapte oppstyr da de flyttet MS "Haganes" fra Damsgaard til Ågotnes. (FOTO: JAN M. LILLEBØ)