JON TUFTO jon.tufto@bt.no

Den blinde torsken Toralf — som ble verdensberømt etter å ha gått i rusen til fisker Harald Hauso mer enn 40 ganger - har ikke spist så mye som en reke siden han ble fraktet til Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag for en uke siden.

— Han er tynn og skral, men fortsatt i live og puster ordentlig. Tilstanden er omtrent slik den har vært siden han kom seg etter transporten, sier akvariedirektør Jan Einarsen.

Reker? Nei takk! Einarsen har lokket med skjell, reker, fersk sild, blekksprut og lodde, men ingenting nytter. Toralf - eller Balder, som ålesunderne kaller ham - vil ikke spise.

Nå håper torskens beskyttere at litt sosialt samvær skal skjerpe apetitten. Torsker er litt som mennesker, de trives best med litt selskap, forteller han.

— Det får dem til å kvikne til. I går satte vi ham sammen med en annen fisk, en lyr. Vi ville helst gitt ham en annen torsk, men hadde ingen som var små nok til kummen, sier Einarsen.

Kan ble servert levende sei Lyren har foreløpig ikke fått noe navn, og det er uklart hvor lenge den får dele husvære med Toralf.

— Det er mulig vi bytter ham ut med ti-tolv småsei torsdag, sier Einarsen.

— Som torsken kan spise?

— Ja, vi håper jo det, sier han.

I så fall må lyren ut, siden det ellers blir vanskelig å holde oversikt over hvilken av de to store fiskene som har forsynt seg, dersom småseiene begynner å forsvinne en etter en.

Gåseleverpostei? Det kommer ikke på tale å prøve å lokke torsken med mer utradisjonell mat.

— Nei, bløtkake med krem, det nytter ikke, sier Einarsen.

— Eller gåseleverpostei?

— Nei, sier han bestemt.

Akvariedirektøren er usikker på om torsken kommer til å overleve, men er fortsatt optimist.

— Han må være en ualminnelig sterk fisk som har klart seg så lenge uten mat, sier han.

PS: De lærde strides fortsatt om hva kjendistorsken i Ålesund egentlig heter. Mannsnavnene Toralf og Balder har foreløpig størst oppslutning, men nå viser det seg at torsken slett ikke behøver å være en hann. Ifølge akvariedirektøren er kjønnet svært vanskelig å få stadfestet uten at en slakter fisken. Kanskje torsken Toralf ender sine dager som torsken Toril? (Kjønnet til torskens nye partner, lyren, er også usikkert.)

Er torsken verdt det? Hva synes du om at det brukes store ressurser på å redde en torsk? Edel gjerning, dyreplageri eller rent to(r)skeskap? Si din mening! Tidligere saker: Velbegrunnet navneforslag fra stolt hardingStrid om torskens navnToralf må tvinges?Blind torsk på flyttefotBlind torsk finner også rusene

FRISKERE FISK: Kjendistorsken Toralf ble tydelig sjøsyk under transporten til akvariet, men er nå i bedre form. (Arkivfoto)