• Jeg har hørt om eldre som er lurt, og tenkt på hvordan det går an å være så naiv. Det var før jeg selv ble utsatt for proffe kjeltringer, sier en 83-årig dame fra Bergen.

Tirsdag begynner rettssaken mot en 23-åring og en 24-åring fra Oslo, som er tiltalt for å ha lurt til sammen 262.000 kroner fra den 83-årige damen. Takket være stor innsats fra politiet, er både svindlerne sporet opp og en del av pengene tilbakebetalt.

83-åringen kom i kontakt med mennene i fjor sommer. Den ene reiste rundt og solgte håndknyttede tepper, og ble invitert inn til den eldre damen. Han la straks merke til alle bildene av barn, barnebarn og oldebarn, og begynte å fortelle om sin egen lille jente som var på barnehjem i Tyrkia.

Sa barnet ble diskriminert

— Han fortalte at det lille barnet ble diskriminert på barnehjemmet, fordi hun var sigøyner. Konen var død, og han og broren hadde fått oppholdstillatelse i Norge. De tenkte på den lille jenten hele tiden, men hadde ikke penger til å reise og hente henne, forteller 83-åringen til Bergens Tidende.

Den unge mannen virket så sympatisk og troverdig at kvinnen lot seg overtale til å låne ham 130.000 kroner. Noen dager senere ringte han, og fortalte at han var i Tyrkia. Han slapp ikke ut før han hadde betalt gjelden sin på 132.000 kroner.

— Han må ha ringt minst ti ganger. Han tryglet og bad for seg, forteller 83-åringen.

Pengene ble hentet av broren hans. Etter dette begynte den godhjertede og hardt pressede kvinnen å skjønne at hun var blitt lurt. Likevel tok det lang tid før hun kontaktet politiet.

— Jeg følte meg så dum. Men etterforskeren var fantastisk, og stod virkelig på for å hjelpe meg, forteller hun.

Prioritert sak

Politiførstebetjent Magne Eggen ved økonomiavsnittet ved Bergen politidistrikt opplyser at denne saken var prioritert fra første stund.

— Vi ser veldig alvorlig på at gamle og til dels forsvarsløse folk blir utsatt for slike bedragerier, sier Eggen til Bergens Tidende.

Den ene av brødrene som må møte i byretten tirsdag, er også tiltalt for å ha lurt 90.000 kroner fra en eldre mann i Trondheim. Til dette offeret skal han ha fortalt at han skulle bruke pengene til å betale kausjon for en venn som var urettmessig fengslet i utlandet.