SILJE KATHRINE SVIGGUM

— Vi spurte på spøk om fedrene kunne sy Luciadrakter. De tok utfordringen og kontaktet Yrkesskolen, smiler lærer Gitte Bergmann lurt.

Resultatet lot ikke vente på seg. På to dager har 21 elever fra Herreskredder og Kjole- og draktlinjen ved Bergen Yrkesskole forvandlet loslitte damaskduker til stilfulle Santa Lucia-drakter. Og damaskdukene, unnskyld, -draktene, glitrer litt ekstra i lampelyset når Sofie Aurora Thornhill Klovning og Jon Homme Skjøtta fra klasse 1B forsiktig smetter inn i hver sin Lucia-drakt.

Avslørt på vevingen

Varsomheten kommer vel med. Damaskdukene har bedrevet en særdeles utagerende festing fra sin post på bordene til Bellevue Lyststed. Vinskvetter og skjødesløse sigaretter har flørtet på hvite duker som må klippes og fikses før sømkyndige yrkesskoleelever kan forvandle dem til Lucia-stas.

— Det er mange hull i dukene. Og vi skal sy førti drakter, sukker Nina Nilsen med et smil.

— Lærerne er på kurs så de fant en oppgave vi kan gjøre på egen hånd, forklarer Brita Bjotveit fraværet av en mesterhånd.

At de ikke får vikar har ikke elevene noe særlig imot.

— Nei, jeg tror nesten vi lærer mer av dette. Nå kan vi styre selv og samarbeide. Med vikar ville det gått mye tid bort på å forklare, mener May Linn Larsen.

— Hvordan ser man at det er damask?

— Damask har en spesiell veving. Den blir rullet med kaldrull for å få glans i stoffet. Derfor er det en egen damaskglans. Damask er lett å sy på og presse ut. Problemet er å finne forskjellen på retten og vrangen, forklarer sømelevene.

Luciafeber

De har jobbet non stop med de 40 kappene i to dager.

— Vi har jobbet som en fabrikk! Det har vært gøy, sier Mona Gudmundsen.

Sofie Aurora og Jon gleder seg. Begge kjenner Santa Lucia-tradisjonen fra barnehagen.

— Vi vet ikke hvem som skal være Lucia, men de som er Lucia har lysekrone på hodet. Og så går vi i tog. Noen har kroner, det er guttene. De har sånne spisse hatter, forklarer førsteklassingene.

— Med stjerner på?

— Ja, stjerner eller mønster, sier Jon.

— Da vi gikk i barnehagen var det alltid to jenter som var Lucia-dronninger. De som var eldst fikk være det. Så var guttene stjernegutter, husker Sofie Aurora.

13. desember skal de besøke gamlehjemmene i nærmiljøet og studentene på Det odontologiske fakultet.

— I år skal vi kanskje i Domkirken fordi vi får så fine drakter. Vi er veldig glade for draktene, de kan jo brukes mange ganger. Det er så dumt når elevene må stille i egne kostymer, det er alltid noen som ikke har. Vi bygger opp et kostymelager på skolen, sier lærer Bergmann fornøyd.

Dukdonoren er en tredjegenerasjons Bellevue-eier som tar avstand fra kastementaliteten i samfunnet.

— Vi var veldig takknemlige over at noen har nytte av dukene. Det er hyggelig at skolen kan bruke dem, synes giver Anna-Dora Saudan hos Bellevue.

FORNEM GJENBRUK: Jon Homme Skjøtta (6) og Sofie Aurora Thornhill Klovning (6) fra klasse 1B på Haukeland skole prøver Lucia-draktene. Sømkyndige May Linn Larsen (t.v.), Veronica Haveland (bak) og Mona Gundersen fra Bergen Yrkesskole hjelper til.