Og partileder Thorbjørn Jagland hyllet trønderrockeren for hans brennende hjerte.

— Mitt motiv for å stille opp her, er at jeg tror på det Arbeiderpartiet står for, sa Aleksandersen og dro i gang folkekjære klassikere på løpende bånd, mens lokale listetopper, sang, trampet takten og for en stund hadde glemt katastrofale meningsmålinger.

Takker partiet

Tradisjonen tro hadde Ap i Hordaland lagt siste valgkamparrangement til Zachariasbryggen. Trønderrock, dikt og partilederens siste appell så ut til å løfte humøret og øke kampviljen i rosenes leir.

— Han è bare helt utrolig skjønn, sa Mildred Flagtvedt. 81-åringen fra Minde ga Thorbjørn Jagland en varm klem.

— Eg har alltid holdt med Arbeiderpartiet. Det è jo di vi kan takke for at vi har det så godt her i landet, fortsatte Mildred. Hun hadde fått hedersplassen ved siden av partilederen, helt oppe ved scenekanten der Åge Aleksandersen med band underholdt og sørget for allsang. Grete Knudsen så ut til å kunne de fleste Åge-sangene utenat.

- Verden vil bli sjokkert

Partilederen holdt selv en brennende engasjert appell om å hjelpe verdens fattige. - Når jeg møter lemlestede kvinner og barn, når jeg ser unger lete etter mat på søppelhaugene, ja da blir det dramatisk å komme hjem å høre krav om skattelettelser, sa Jagland.

Han hevdet at verden kom til å bli sjokkert hvis rike Norge kutter i hjelpen til de fattigste. – La ikke dette skje. Vær så snill, bad Jagland og fikk en rørt ung sympatisør til å tørke tårene.

Fire pils og en pizza

Deretter sang Åge «Fire pils og en pizza», og avsluttet med «Min dag». Og listetopp Ranveig Frøiland lot naturligvis ikke sjansen til å oppildne folket: La mandag bli vår dag! Om Jagland tidvis sprudlet i sin appell, var han en smule mer lunken da han møtte pressen etterpå.

— Jeg tror vi har sjansen til å hente inn en del velgere i siste innspurten. Vi skal kjempe helt til siste time. Men dette kan gå i alle retninger, sier Jagland.

— Hvorfor stuper oppslutningen om Ap?

— Det må vi analysere etter valget. Jeg har ikke noen teori om det nå, svarer Jagland. Han legger til at Aps mål nå er å bli størst på Stortinget. –

Det vil øke sjansene for at vi blir sittende ved makten, sier han optimistisk.

Kampanjejournalistikk

Han fastholder sin påstand om at VG driver kampanjejournalistikk mot ham, med henvisning til fredagens oppslag i avisen der en del Ap-politikere sier han bør ga av som partileder.

— Når VG ringer flere hundre tillitsvalgte i partiet, er det ikke så rart om avisen finner noen de kan bruke til sitt formål, sier Jagland.

KOSESTUND: Åge Aleksandersen sang deg rett inn i de sosialdemokratiske hjertene på Zachariasbryggen, og Ap-leder Thorbjørn Jagland sang med.
FOTO: ØRJAN DEIZ