— Hvem som helst av dere kan når som helst kjøpe en flybillett til hvor som helst i mitt hjemland, til Tel Aviv, Haifa eller Jaffa. Jeg kan ikke, jeg kan bare se landet mitt på tv.

Elevene i klasse 3a på allmennfaglig linje på BHG skjønte nok litt mer av palestinernes hjemløse situasjon etter å ha hørt 15 år gamle Shakir Khazaal, flyktning i fjerde generasjon, fortelle om sitt liv som flyktning - og sett hans dokumentardrama «And that's how we started», en film om det å vokse opp i en flyktningleir.

Om syv ungdommer og den miserable hverdagen deres i den eneste verden de kjenner: smauene i Bourj al Barajneh, der hundre tusen palestinere lever sine liv - uten nasjonale rettigheter, men i håp om at deres barnebarn kanskje skal få oppleve landet deres foreldre måtte forlate i 1948.

— Jeg kan huske min bestefar fortelle om det grønne Palestina, forteller Shakir til klassen.

— Et liv i ydmykelse, kaller han livet i leiren.

Med støtte fra Bergen kommune og Åsane kulturkontor er han hentet til Bergen av Helene Aall Henriksen (23) i Palestinakomiteen. Hun var solidaritetsarbeider i Beirut på vårparten i år - og tok sterke inntrykk med seg hjem.

— Jeg ble rett og slett ikke ferdig med opplevelsene i Beirut. Derfor inviterte jeg Shakir til Bergen. For å skape engasjement og for å knytte bånd mellom to kulturer, hans og vår, forteller Helene.

- Ikke bare terror

I disse dager er Helene og Shakir rundt på skoler i Bergen med den 30 minutter lange filmen fra flyktningleiren, prisbelønt med bronseplass ved en hjemlig filmfestival.

Filmens bakteppe er terroren, men her er også hverdag og poesi. Mye hverdag og poesi.

— Flott å se dagligdagse sider ved livet i Midtøsten, ikke bare terror slik vi opplever det på tv, sa en av BHG-elevene i samtalen etter filmen.

Av Shakir fikk de blant annet vite at fire millioner palestinere bor i eksil, at palestinerne i Libanon ikke får lov til å eie noe utenfor flyktningleirene og at det planlegges en motorvei rett gjennom leiren han bor i. Han fortalte også at det i leiren bare finnes fire jobber til 100.000 mennesker, at 72 yrker er forbudt for palestinere, og at videregående skolegang bare er en dagdrøm.

På Cinemateket

— Vi trenger øyne som kan se sannheten, sa Shakir.

De som har lyst til å se filmen han både har regissert og spiller med i, kan gjøre det på Cinemateket på Verftet torsdag 4. september under arrangementet som heter Filmskapere på vei.

Samme kveld blir det fest på ungdomshuset 1880, med palestinsk mat og palestinsk dans - og dessuten auksjon over palestinske plakater og smykker.

«Don't forget us», sier Shakir i filmen. Ingen politisk brannfakkel. Bare en bønn.

VISER FILM: Palestineren Shakir Khazaal (15) er invitert til Bergen av Helene Aall Henriksen for å vise sin egen film fra flyktningleiren i Beirut for norske ungdommer.<p/>FOTO: ARNE NILSEN