Bergens Tidende skrev sist lørdag om ferieturen til Danmark som de åtte beboerne ved Steinestø Bofellesskap hadde planlagt. Hvert år de siste ti-tolv årene har de reist til nabolandet i sør på en ukes opphold. Alle utgifter har de dekket selv.

I alle år har Bergen kommune dekket merutgiftene som skal til for at fire-fem av personalet kan delta på turen. De må nemlig være med fordi beboerne trenger faglig tilsyn og hjelp døgnet rundt. Men på grunn av kutt i budsjettene har kommunen ikke sett seg råd til å betale disse pengene i år. Beløpet er ca. 30.000 kroner.

Reagerte spontant

Påtroppende distriktsguvernør for Lionsklubbene i Hordaland, Christopher Knag leste Bergens Tidendes reportasje om saken lørdag og oppfølgeren mandag, og bestemte seg for at dette måtte de klare å finansiere. Han kontaktet Lionsklubbene i Bergen, Fana, Åsane, Arna, Laksevåg og Askøy og spurte om de kunne være med på spleiselag.

— Jeg er overveldet over den entusiasmen klubbene viste for å støtte denne saken. Resultatet er at vi går inn og betaler de pengene som skal til for at beboerne ved Steinestø Bofellesskap kan reise på sin årlige danmarkstur, forteller Knag.

Han forteller at han i neste uke vil ta de nødvendige formelle kontakter med institusjonen for å overlevere pengene.

Mor til en av beboerne, Eldfrid Austgulen, som sto frem i BT-reportasjen lørdag, er overveldet over at det ordner seg meg pengene.

- Det er flott!

— Det er helt flott! Sa hun spontant da BT fortalte henne om reaksjonen hos de glade giverne.

— Jeg er så glad for at dette går i orden. Mange kjente og kolleger har gitt meg oppmuntrende kommentarer og reaksjoner på at jeg sto frem i BT-reportasjen, sier Austgulen.

Helsebyråd Helen Nordeide Fløisand sa til mandags-BT at hun ikke kunne hjelpe i denne saken. Det reagerer kommunalråd og leder for Bystyrets komité for helse, sosial og bydeler, Liv Røssland, Frp, på. Før det var kjent at Lionsklubbene i bergensområdet tar på seg å betale merutgiften det er snakk om, sa Røssland dette til Bergens Tidende:

— Noe er riv ruskende galt hvis byrådets budsjett er så barbert at det ikke er plass for å dekke så små utgifter som i dette tilfellet. Vi kan ikke være bekjent av slik smålighet, vi er nødt til å klare å løse dette problemet. Det handler om å gi de psykisk utviklingshemmede et verdig liv. Og da er ikke 30.000 kroner mange penger, sier Røssland.

Ber om tilleggsbevilgning

Som komitéleder kommer hun til å ta saken opp i førstkommende komitémøte 4. juni. Der vil hun foreslå at byrådet blir bedt om å finne tilleggsbevilgning slik at danmarksturen blir reddet for beboerne ved Steinestø Bofellesskap.

— Jeg gjør dette selv om det er sannsynlig at flere andre bofellesskap vil følge etter med sine ferieønsker. Det har skjedd før at vi har klart å finne måter å dekke inn slike utgifter på, og jeg har god tro på at vi skal klare det også denne gangen. Eventuelt kan det være en løsning at vi går en runde med bydelsadministrasjonen for å finne dekning ved omdisponeringer, sier Liv Røssland.

FÅR REISE: Denne reportasjen utløste givergleden hos Lionsklubbene i bergensområdet. Faksimile Bergens Tidende lørdag 24. mai.