Av A. Teigland

Virkelig flott gjort at Psykiatrisk institutt sammen med et legemiddelfirma nå satser litt penger på et viktig bidrag til samfunnet, når man i annonsen spør leserne i Vestlandets største avis, hele tre dager på rad:

«Plages du av angst?»

Videre leser jeg at dersom man er mellom 18 og 65 år og ellers legemlig frisk så kan man, helt gratis, få lov å være med på å prøve et nytt legemiddel. Dette høres spennende ut! Opplysende og informativt står det videre at den tilstanden man er ute etter å ta knekken på med dette legemiddelet kalles «generalisert angstlidelse», forkortet til GAD (må ikke forveksles med GUD). Lider man av minst tre av de følgende symptomer, og over flere måneder, så kan dette være GAD: Rastløshet, lett trettbar, konsentrasjonsvansker eller følelsen av å være tom i hodet, irritabel, anspente muskler, vansker med å sovne eller urolig søvn.

Gudskjelov at jeg leste denne annonsen (selv om det var vanskelig å ikke legge merke til den store overskriften) for nå ser jeg at ikke bare jeg selv, men nesten alle voksne, travle mennesker jeg kjenner er sterkt behandlingstrengende! Siden denne skumle sykdommen er i ferd med å ta knekken på oss alle snart likevel, så hvorfor ikke bare ta det onde ved roten, og starte allerede ved fødselen med bruk av antidepressiva! Helst før det også.

Dermed får vi effektivt utryddet alt som heter humørsvingninger, følelsesutbrudd og uhensiktsmessige reaksjoner folk tyr til hele tiden som f.eks.: gråt, latter, sjalusi, irritabilitet, sinne, rastløshet, osv.

Medikamentene gir visstnok noen bivirkninger leser jeg i annonsen, men jeg kan puste lettet ut, for den ansvarlige professoren sier at det er helt trygt likevel. Går ut fra at det derfor skyldes min egen dumhet at jeg stusser over at ammende og gravide ikke får delta... Disse utgjør jo en stor gruppe av potensielle brukere: kvinner med kort lunte, elendig søvnmønster, og sterkt rammet av ammetåken.

Det gamle ordtaket «Betre føre var enn etter snar» i moderne versjon lyder slik:

«Betre å være snar mens det er godt føre.» Men denne trenden lar heldigvis ikke de ansvarlige forskere seg påvirke av ... tror jeg da. Dersom alle som er bekymret for langtidsvirkningene av disse kjemiske stoffene selv startet å bruke dem daglig, så ville de bli kvitt både bekymringene, samt slutte å skremme andre brukere.

At dette er et fantastisk legemiddel som virker så det suser, det tviler vel ingen på.

Men er det et fremskritt ...?