I morgen møter de 41-åringen igjen. I Bergen tingrett.

— Det blir veldig vanskelig, men samtidig godt å få det over, sier Hamid Darabi, som bare med et nødskrik overlevde knivdramaet på Torgallmenningen en mandagsnatt i august i fjor.

Feiringen av morsdag nærmer seg slutten i den vesle leiligheten på Landås. Stearinlysene blafrer på stuebordet, kaken er servert og alt virker idyllisk. I virkeligheten møter vi en familie som lever i konstant frykt.

En frykt for at de skal bli drept, alle sammen, av en mann som har bestemt seg for å ikke akseptere et samlivsbrudd.

- Vært et helvete

I dag møter en 41 år gammel iraker tiltalt for drapsforsøk på sin eks-svoger, Hamid, og for gjentatte tilfeller av grov vold og trusler mot sin tidligere kone, Somayeh.

— Livet har vært et sant helvete. Vi lever i konstant frykt. Der på veggen ser du voldsalarmen, sier Hamids kone, Monica.

Problemene startet i januar i fjor. Da kom 41-åringens kone til Norge. Bare ti dager senere rømte hun fra ham, etter å ha opplevde et sammenhengende voldshelvete. Krisesenteret ble neste adresse for Somayeh. Det stoppet ikke eks-mannen.

— Han lette etter meg over alt. Ringte meg på telefonen, og sa at han skulle drepe meg dersom jeg ikke kom tilbake. Jeg var en hore, forteller Somayeh.

— Han ville ha henne ut av Krisesenteret, for som han sa, det var bare horer som oppholdt seg der, skyter Monica inn.

Slo til i butikken

Somayeh levde nå i skjul. Hun torde knapt gå i butikken. Morsdag i fjor gikk hun derimot til en dagligvarebutikk i Nygårdsgaten. Hun skulle kjøpe noen ting til sønnens bursdag dagen etter. Den turen merket henne for livet.

— Da jeg sto i køen for å betale, kom min eksmann inn. Han så på meg og viste frem en kniv. Jeg gjorde ingen ting, bare gikk ut og begynte å gå fra stedet, fordi sønnen min satt i en bil like ved. Han kom etter meg og begynte å true, forteller Somayeh.

Hun har vanskelig for å fortelle, men fortsetter:

— Jeg sa til ham at dersom han ville drepe meg, så gjør det nå. Da får alle se det.

41-åringen skal da, i følge tiltalen, ha slått løs på Somayeh. Resultatet ble ribbeinsbrudd, kutt i ansiktet og blåmerker over hele kroppen.

Skulle «ta» alle

41-åringen ble umiddelbart etterpå pågrepet av politiet, og fengslet. En uke senere ble han løslatt.

— Han begynte å ringe til meg og sa at jeg måtte drepe min søster for å beholde min ære. Jeg sa selvsagt at jeg ikke kunne gjøre det, forteller Somayehs bror, Hamid.

Konflikten spisset seg ytterligere til. 41-åringen skal ha beskyldt Hamid og Monica for å ta parti med Somayeh, noe de skulle få svi for. Han skulle drepe dem, en for en.

Hamid følte situasjonen svært vanskelig, og tok kontakt med 41-åringen for å forsøke å finne en løsning.

— Jeg måtte si til ham at han burde tenke på sitt eget liv. Dersom han fortsatte å true, eller gjorde alvor av å drepe, så ville han havne i fengsel. Han svarte at æren var viktigere, sier Hamid.

Vitner reddet liv

Hamid fikk i stand et møte. Et møte som nesten kostet ham livet.

— Jeg husker bare at jeg løp fra stedet, men at jeg raskt falt om. Det var masse blod. Jeg fikk ropt til en kvinne at hun måtte tilkalle politiet, mer husker jeg ikke, forteller Hamid.

Et svært arr i ansiktet vitner om det blodige dramaet på Torgallmenningen. Hamid ble påført et 20 cm langt kutt i ansiktet som gikk helt inn til skallen, og flere mindre kutt i hodet.

Legene har slått fast at det bare var rask hjelp fra forbipasserende som gjorde at Hamid ikke blødde i hjel.

— På grunn av saken har jeg ikke fått vite navnet på dem som reddet meg. Jeg må få takket dem. De er på grunn av dem at jeg sitter her i dag, sier Hamid stille.

Den tiltalte 41-åringen har sittet i varetekt siden dramaet på Torgallmenningen.

DØDSANGST: Somayeh(til venstre), broren Hamid og hans kone Monica(th) lever i konstant angst. – Vi fryktet for våre liv når han en gang kommer ut fra fengselet. Han har lovet å drepe oss alle sammen, sier de til BT.<p/>FOTO: VEGAR VALDE