METTE LUNDE

Pels er på moten som aldri før. Vi finner pels og pelskanter på alt fra klær og sko til kosedyr og pyntegjenstander. Men var du klar over at du, når du kjøper slike produkter, kan være med på å bidra til at den groteske mishandlingen og slaktingen av hunder og katter i Asia kan fortsette?

Onsdag 26. februar viste TV 2 den meget sterke dokumentaren «Levende flådd». Dokumentaren omhandler nettopp dyremishandlingen som foregår under produksjonen av katte— og hundeskinn i mange av Asias land.

Her fikk vi se katter som ble hengt, hunder som ble flådd levende eller slått til døde. Felles for alle dyrene er ubeskrivelige redsler og lidelser. Mange av dem har før slaktingen levd et miserabelt liv i frykt og kulde og med mangel på mat og vann. De kan ha blitt transportert lange etapper, som sild i tønner, før de når slakteriet. Mange av dyrene er også stjålne husdyr, som meget vel kan ha tilhørt et barn.

I flere av disse landene er denne slaktingen ikke lovlig, men foregår i smug på bortgjemte steder.

Denne totale mangelen på respekt og for innlevelse i andres lidelse er helt ufattelig, men dessverre utbredt i Asia.

For oss i Vesten kan det enkleste valget være å slå av tv-en og tenke på noe hyggeligere når man er vitne til slike groteske ting. Men problemet forsvinner jo ikke av den grunn!

Mange land som vi ellers liker å sammenlikne oss med, har allerede innført forbud mot import og salg av pels og hud fra asiatiske land (for eksempel USA og Italia). Andre land, deriblant EU, arbeider nå for et kommende forbud. Norge, derimot, har ikke et slikt forbud.

Dette betyr at sjansen er meget stor for at det faktisk blir importert pels og hud fra torturerte hunder og katter til Norge! Når vi i tillegg vet at mesteparten av pelsproduktene som produseres her i landet blir eksportert, og vi fortsatt har rikelig med pels- og pelsprodukter i butikkene, styrker dette mistanken ytterligere.

Uttalelser fra norske pelshandlere bekrefter mistanken: «Jeg har ikke katteskinn for tiden. Det pleier å være å få, men det er jo ofte sånne ting er utsolgt rett over jul.» Uttalt av Olsson Pels til Dyrebeskyttelsen i Oslo, januar 2000.

Jeg tror nok ikke det er mange nordmenn som faktisk kan tenke seg å kjøpe/bruke hud og skinn fra torturerte asiatiske dyr, særlig ikke etter å ha sett den rystende dokumentarfilmen på tv. Problemet med disse produktene er imidlertid at de ikke blir merket ved sitt rette navn, og kan være vanskelig å spore. Hundehud kan for eksempel kalles geo-wolf, asiatic racoon dog (et dyr som ikke eksisterer!!) eller til og med lamb/goat skin! Man kan til og med finne det under navnet «special skin», eller rett og slett «ekte skinn».

Tilsvarende villedende merking gjelder også for katteskinn.

Dessuten bearbeides og farges ofte produktene til det ugjenkjennelige.

Muligheten er derfor dessverre stor for at mannen (eller oftest kvinnen?!) i gata uvitende kjøper pels eller produkter med pels/hud fra torturerte dyr - dyr som er blitt flådd levende, slik vi så det med schæferhunden på tv-dokumentaren ...

Min første oppfordring går derfor til alle: sjekk merkingen på det produktet du lurer på å kjøpe - er du det aller minste i tvil, og de ansatte i butikken heller ikke kan gjøre rede for hva slags dyr dette kommer fra, så la det heller være!

Det aller beste er å unngå pels- og hudprodukter totalt, så er man iallfall på den sikre siden.

Min andre oppfordring er at alle og enhver som føler at det er viktig å bekjempe denne forferdelige mishandlingen, foretar seg noe med det ... Det finnes mange organisasjoner, også i Asia, som arbeider utrettelig for Asias dyr. Undertegnede bistår mer enn gjerne med informasjon.

Kjøp ikke andres lidelse!