Alt var lutter begeistring på Askøy da Kari og Georg Gundersen kastet loss i Sandviken, krysset Byfjorden og slo seg ned i Strusshamn. På flyttelasset fulgte to av landets fineste gamle trebåter; jekten «Oline» og galeasen «Gurine».

Med utgangspunkt i de gamle bygningene etter Shoddyfabrikken har ekteparet Gundersen bygd opp Hordaland kystkultursenter.

Pris: To millioner

Her i den lune havnen, omgitt av pittoreske hvitmalte strandhus — og en durende plastbåtfabrikk, er det godt å være, for både skipper og skute.

— En fantastisk kommune, med en fantastisk kultursjef, ordfører og varaordfører, skryter Kari Gundersen.

Men 30 års sjøbein får holde. «Gurine» er lyst ut for salg. To millioner ønsker Gundersen for den gamle fraktebåten. Ifølge Georg Gundersen er interessentene flere. Alt fra jordomseilere til rikfolk på Aker Brygge. Pluss noen kystkommuner, som gjerne vil ha et slikt flytende kulturminne å smykke seg med.

Vesta-direktøren med

Da Vesta-direktør Trygve Bruvik fikk nyss om salget av «Gurine» tok han initiativ til et spleiselag der han selv vil skyte inn 600.000 kroner.

I Strusshamn er Bruvik «væreier» og ivrer for å ta vare på stedets egenart.

Det første fremstøtet fra Bruvik strandet da Askøy Utviklingsselskap satte som betingelse at ekteparet Gundersen, ved siden av å være medeier i båten, skulle drive «Gurine» på kommersiell basis. Akkurat det ansvaret Gundersen ønsker å bli kvitt.

Så endte saken i formannskapet. Men i budsjettet var det ingen penger å hente til noe skutekjøp.

— Jeg hadde et forslag og registrerer at det kom ingenting ut av det. Siden har jeg ikke hørt noe, sier Trygve Bruvik til BT.

Jobber videre

Forrige uke var «Gurine» tema i kulturkomiteen. Da ble det bestemt å jobbe videre med saken. Som flytende kulturminne er «Gurine» verdifull for Askøy, sier kultursjef Bård Sandal:

— Formannskapet ga klar beskjed om at kommunen ikke selv kan bruke penger på å kjøpe båten. Men vi kan muligens få til et spleiselag av bedrifter og organisasjoner, sier Sandal.

Varaordfører Øystein Holmelid føler at Strusshamn aldri blir det samme uten «Gurine».

— Og Strusshamn er jo det vi har å vise frem av severdigheter på Askøy, sier Holmelid.

Haster med løsning

Kari og Georg Gundersen skulle gjerne sett saken avgjort før sommersesongen setter til. Helst ønsker de en rask lokal løsning.

— I så fall er vi disponible i fem år til å lære opp en ny generasjon.

— Og deretter?

Kari Gundersen kikker bort på ektemannen og ler: - Nå har det vært bare båt i 30 år. Kjekt å gjøre noe annet, og.

«Oline» til Sandviken

Jekten «Oline» er allerede delvis overdratt til en stiftelse i Bergen, der Norges Fiskerimuseum deltar. Planen er at «Oline» skal tilbake til Sandviken når fiskerimuseet flytter inn i Sandviken kystkultursenter. Foreløpig ligger også hun og dupper i Strusshamn. «Oline» flyter, men krever omfattende vøling for å fremstå i full fordums prakt.

PRYDER STRUSSHAMN: 30 års båtliv er nok, synes Kari og Georg Gundersen. Nå vil de selge «Gurine», den nærmeste av de to båtene. «Oline» i bakgrunnen skal trolig tilbake til Sandviken.
FOTO: TOR HØVIK