Likevel bruker leketøysgiganten Toys R Us spillet som blikkfang i sin siste katalog. — En intern feil, innrømmer kjeden.

I forrige uke kom katalogen, hvor leketøysbutikken reklamerer for en PlayStation 2-pakke som inkluderer to spill. Et av spillene som er avbildet, er det ekstremt voldelige «Grand Theft Auto III», også kjent som «GTA 3». Spillet er merket med 18-års grense, og blir boikottet av alle Expert-butikkene på grunn av de sterke voldsscenene i spillet.

Toys R Us innrømmer nå at fremstøtet var en tabbe, og lover bot og bedring.

— Dette skyldes en intern feil. Vi selger selvfølgelig ikke slike spill til barn. De vil få med et Harry Potter-spill i stedet, forteller assisterende butikksjef Andreas Marberg ved Toys R Us i Laguneparken.

Tilbudet med «GTA3» gjelder derimot fortsatt for butikkens voksne kunder, og for eventuelle barn der foreldrene er med og gir sin velsignelse.

— Hvorfor tar ikke en lekebutikk et slikt spill ut av salg?

— Vi har en stor multimedieavdeling for barn i alle aldre. Årsaken til at vi ikke tar spillet ut av salg, er at det er stor etterspørsel, og at det skal være tilgjengelig for de voksne kundene våre, sier Marberg. Han presiserer at lekekatalogen er utformet ved hovedkontoret i Danmark, og er likelydende i hele Norge.

Elektronikkjeden Expert bestemte seg allerede i fjor for ikke å selge «GTA3».

— Spillet er særdeles voldelig. Volden er umotivert, realistisk og spekulativ. Slike spill ønsker vi ikke å ha i butikken. De er ikke i tråd med den profilen vi ønsker å ha, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i Expert.

I motsetning til spillefilmer, må ikke dataspill godkjennes før de kommer i salg. Derfor har Expert satt sammen et råd, med folk fra blant andre Barnevernsvakten og Ungdom Mot Vold, for å luke bort uønskete spill fra salgshyllene.