Osterøy-mannen har studert ved University of New South Wales i Sydney i vel et år nå, der han tar mastergrad. I april i fjor ble han oppmerksom på at det var mulig å få statistroller i ulike film-, TV— og reklameproduksjoner i filmindustrien. Flere av de norske medstudentene meldte seg.

Begynte som pasient

— Først tenkte jeg at dette ligger nok litt for høyt for meg, men jeg tok sjansen og meldte meg hos statistbyrået Extras Agency. Etter intervjuet ble jeg tilbudt en rolle som pasient i sykehusserien «All Saints», en av de meste populære TV-seriene her nede. Her har jeg vært regelmessig med både som statist og i en mindre rolle.

Etter første jobben «ballet» det på seg med nye oppdrag. Høydepunktet var den amerikanske science fiction-serien «Farscape» som lages i Australia på grunn av lavere produksjonskostnader der.

Moro å være med

— Her skulle jeg egentlig bare være statist, men endte opp med en «featured extra»-rolle, som betyr at en er i fokus og gjør noe foran kamera. Jeg tror jeg gjorde en god jobb som «leiemorder», i alle fall så jeg ganske skremmende ut etter tre timer sminkestolen. Jeg har hatt mye moro med det bildet etterpå. Det var tre slitsomme, men likevel morsomme dager, sier Stein Oskar Hanstveit.

Han og studiekameratene hans har også deltatt som statister i spillefilmen «Garage Days». Her besto jobben i å kle seg hipt og se urbane ut. Filmen kommer ut i siste halvdel av 2002, og er laget av teamet bak filmer som «The Crow» og «Dark City».

Lite penger å hale

Feature-rollene betaler bra, ellers går det på minstelønn. Men opplevelsen av å være med på slike innspillinger betyr mye mer enn pengene gjør, poengterer Stein Oskar Hanstveit. Studentvisumet setter også en grense på 20 timers jobbing pr. uke, men det er tillatt å jobbe fulltid i feriene.

— Det begrenser seg selvsagt, vi skal jo følge forelesninger og lese. Likevel vet jeg om dem som har fått faste roller både på «Farscape» og «Star Wars», så hadde muligheten for noe slikt dukket opp hadde det vært verd å ta en periode, sier Stein Oskar Hanstveit.

Men i juli tar han siste eksamen og setter kursen tilbake til Norge og Osterøy. Mange opplevelser rikere.

STEIN OSKAR HANSTVEIT fra Osterøy har studert i Sydney i vel ett år nå. Samtidig har økonomistudenten hatt flere mindre innspillingsjobber for reklame og film. Men mye penger ligger det ikke i det, heller moro.
Foto: Privat