I går var dagen da alle byens hobbymekkere la turen innom Wergeland, i alle fall så det slik ut. Da vi stakk oppom rundt klokken 12 stod køen langt oppover fortauet utenfor den vesle butikken.

— Den første som stilte seg i kø var her allerede klokken fem i morges. Da jeg kom halv syv var det 13 minusgrader og en kø som snodde seg langt oppover hovedveien - ja, nesten helt opp til Fina-stasjonen på toppen, sier en imponert innehaver Dan Frode Pedersen.

Kald fornøyelse

Langt foran i køen finner vi familien Wiik. Pappa Terje, mamma Kari og Nina (som blir ti år i februar) hutrer i kulden.

— Vi har nettopp flyttet til Bergen, og trenger brannslokkingsapparat til huset. Men det er vel verd å fryse litt for et seks kilos apparat til under 200 kroner. Og når vi først er her, så kjøper vi en kjedesag også, sier pappa Terje fornøyd.

Nina hopper opp og ned. Kuldegradene har liksom frosset gjennom boblekåpen. Men innehaver Pedersen vet råd. Han løper inn i butikken og kommer ut igjen med sjal og strikkelue i deilig, varm ull.

— Vær så god, en liten romjulsvarmer fra meg til deg, sier han og trykker luen godt nedover ørene på Nina. Slikt varmer.

God service det viktigste

2001 har vært et enestående godt år for Wergeland Jernvarer.

— Vi har vel omsatt for en 12-13 millioner kroner i år. At vi gjør det såpass bra, skyldes først og fremst den gode kundekontakten vi har. God service er en selvfølge og absolutt det viktigste for å lykkes som liten spesialbutikk. Deretter kommer hardt arbeid – både min kone Janice og jeg arbeider seks dager uken i butikken, forklarer Pedersen.

Uten ytterjakke står han utenfor butikken og roper til køen:

— Bare ta det helt med ro. Alle skal få. Går jeg tom for jubileumstilbudsvarene, så setter jeg dere på liste. Da er dere garantert å få varene over nyttår - til samme prisen som i dag.

Køkultur

Like innenfor døren står en bredbent Securitas-vekter.

— Ja, vi må ha en stor og godslig bamse til å passe på. Froden er spesialbestilt for tredje året på rad, humrer Pedersen.

Det bittelille butikklokalet er fullt av kjøpelystne. Aksjonær Harald Bakkebø viser kundene rundt, mens Janice Pedersen og datteren Ingveig Hognerud arbeider som besatte bak disken. Men smilet har de i behold – i hvert fall ennå. I en krok står en smilende Tor Arne Thun og ser at kartong på kartong med sirkelsager, kjedesager, vinkelkuttere, planpussere forsvinner. Dette er tydeligvis en god dag for Black&Decker-leverandøren ...

— Vi har kjøpt stikksag og drill, og et brannapparat sånn for sikkerhets skyld. Sønnen vår skal få stikksagen i geburtsdagspresang i morgen, røper Bjørg og Kåre Berland idet de smyger seg forbi vekteren og ut igjen i kulden.

Mennenes Mekka

Utenfor er køen minst like lang som da vi gikk inn. Og minst 95 prosent er mannfolk ...

En blåfrossen dame smiter i køen. Hun stikker hodet innenfor butikkdøren og roper:

— Mannen min er her inne et sted, skjønner dokker. Og no orker eg ikkje å vente lenger. Harald, Haaarald, kor e du henne?

Opp av mylderet stikker et hode. Tydeligvis Haralds.

— Ja, no kommer eg. Eg skal bare se litt på denne slipemaskinen først ...

TÅLMODIGE BERGENSERE: Folk hutret og frøs i den lange køen utenfor Wergeland Jernvarer på Minde i går. Men tålmodigheten svarte seg, for innenfor dørene stod jubileumstilbudene i kø, de også ...
FOTO: ARNE NILSEN