— Å nei, å nei. Enda flere laks, sukker fru Ann Karin Gjertsen når mannen Gunnar kommer til land med fem nye svære laks. Det er lakse-klondyke både i Nordhordland og Gulen i påskeuken.

RUNE VALDERHAUG rune.valderhaug@bt.no

Tusenvis - for ikke å si tonnevis - av laks har de siste dagene rømt fra et oppdrettsanlegg, trolig i Masfjorden. Det har skapt den reneste laksefeberen blant lokale hobbyfiskere nå rett før påske.

Etter at saken ble kjent tirsdag, kastet uvanlig mange loss og dro ut på fjorden for å prøve fiskelykken. Fra sjøfly kunne Bergens Tidende tirsdag ettermiddag observere fiskere i småbåter en rekke steder i og ved Fensfjorden.

Fulle frysebokser Brødrene Magnar og Gunnar Gjertsen på Sandøy nesten ytterst i Gulen er to av dem. Ja, de opptrer selv som to glade lakser etter å ha fylt tre frysebokser til randen de siste dagene. Helt tilfeldig fikk de to svære rugger i trollgarnet sist fredag. Siden har de hentet opp den ene laksen etter den andre.

I går kunne de legge 30 nye laks fra fem kilo og oppover til den samlede fangsten.

Over 100 laks- Ja, nå har vi over 100 laks. Vi snakker om minst 550 kilo, sier Gunnar Gjertsen, som bor i Oslo og er «hjemme» på påskeferie. Han hadde aldri drømt å skulle oppleve det reneste fiskeklondyke så å si rett utenfor hytteveggen i den vesle bygden Ånneland på Sandøy. Han kan også forsikre at fisken er av ypperste kvalitet etter et gastronomisk laksemåltid mandag.

Rømt i Masfjorden? Så langt vet man ikke hvor all oppdrettslaksen kommer fra. Magnar og Gunnar Gjertsen tror at laksen må ha rømt fra et oppdrettsanlegg et godt stykke inne i Masfjorden og spredt seg videre over hele Fensfjordområdet.

Men hittil har ikke Fiskeridirektoratet funnet frem til den stakkars eieren, som i sannhet får oppleve at den enes død er den andres brød. Eieren har neppe oppdaget at flere tonn med laks har stukket av fra merdene hans og har blandet seg med villaksen.

Anlegg sjekkes- Vi har sjekket alle oppdrettsanlegg som har slakteferdig laks av denne størrelsen i Masfjorden, uten resultat. Nå må vi utvide søkeområdet og kontakte anlegg også i andre kommuner i Nordhordland, sier førstekonsulent Øyvind Bjerck i Fiskeridirektoratet til Bergens Tidende.

FYLLER FRYSEBOKSEN: Sammen med broren har Gunnar Gjertsen hentet opp 550 kilo laks de siste dagene. (FOTO: KNUT EGIL WANG)