Onsdag stod stekt laks med reker og ostelokk på menyen for de rundt tretti kvinnene i 40-50 årene som satt og spiste i den gamle kantinen på Haukeland Sykehus.

Omfattende forsøk

De er alle frivillige forsøkskaniner i del to av et omfattende forsøk som skal studere sunnhetsvirkningen på mennesker som spiser mye laks. Mat-Helseprosjektet har pågått siden januar 2000, og er et samarbeid mellom EWOS, Akvaforsk og avdeling for klinisk biokjemi ved Haukeland Sykehus. I første del av prosjektet var det 26 unge, kvinnelige medisinerstudenter som spiste laks i til sammen 16 uker.

To typer laks

Et viktig mål for prosjektet er å studere virkningen på helse, ernæring og sykdomsutvikling hos forsøkspersonene. Halvparten av gruppen får servert laks som har fått fiskeolje i fôret, den andre gruppen laks som har fått vegetabilsk olje.

— Vi prøver å finne ut om laks som får fôr med vegetabilsk olje er like sunn som den som får fôr med fiskeolje, forklarer professor Rolv Berge, som leder forsøket fra Haukeland sin side. Vegetabilsk olje inneholder også de gunstige Omega 3-fettsyrene, men i lavere mengder enn fiskeoljen.

— Å gi oppdrettslaks fôr med vegetabilsk olje vil være en stor fordel for næringen, fordi det allerede i 2002 vil være manko på fiskeolje, sier Karl-Erik Slinning, formuleringsdirektør i EWOS.

Mindre fett i blodet med laks

— Blodprøver av medisinerstudentene som har gjennomført forsøket, viser at en laksediett er gunstig for fettstoffet i blodet. Nivået går ned, sier Berge, og legger til:

— Når det virker på unge kvinner i tyveårene, vil det også virke på eldre. I denne gruppen er alle kvinner med en viss overvekt og med litt for høy glukose. Vi vil prøve å finne ut om laksedietten kan minske risikoen for diabetes to, sier Rolv Berge. Men verken han eller Slinning tror det vil være realistisk eller ønskelig å få folk til å spise laks fem ganger i uken ý da ville kosten på sikt blitt for ensidig.

Familien lever på pizza

I januar skal damene rundt bordet starte en ny laksediett på åtte uker. I går var nestsiste dag før juleferien, og det vanket både dessert, kaffe og marsipanbrød. Ikke alle er luta lei laks.

— Det har vært så deilig å komme til ferdig, gratis middag. Nå må jeg begynne å tenke på hva jeg skal ha til middag, sier Hjørdis Juvik. Mens Eva Grimstad forteller at hun har spist laks på restaurant flere ganger i tillegg til de 125 grammene hun daglig har fått på Haukeland.

— Men merker dere forskjell?

— Jeg har blitt litt lettere i kroppen, mener Elin Svenningsen. Andre har tvert i mot lagt på seg et kilo.

Gastronomisk meny

Alle skryter de av hvor nydelige og varierte laksemåltidene har vært, komponert som de er av Gastronomisk institutt i Stavanger, og tilberedt på Haukeland: Kokt, stekt, grillet og med både skinke og bacon som tilbehør.

— Men pinnekjøtt fikk vi ikke! Det skal Ragnfrid J. Skavland spise, «mange dager på rad». Mens Anita Nøsdal kanskje skal lage noe annet til middag enn pizza og tomatsuppe. For når mor spiser sunn og gratis laks på Haukeland, blir det lettvinte løsninger for resten av familien.

GLAD I LAKS, MEN: - Laks er nydelig mat, men nå ligger den og vaker her, sier Ragnfrid J. Skavland, og peker på halsen. Hun skal spise pinnekjøtt flere dager på rad nå.
FOTO: KNUT STRAND