Beklagelig fordi mennesker bare fortsetter å finne nye metoder og «begrunnelser» for å utnytte, plage og drepe våre medskapninger — enten det er til lands eller vanns. Trist fordi dette visstnok gjøres i et forsøk på å «bringe barn nærmere naturen». Det er uunngåelig å spørre: Hva slags forvrengt naturbilde er egentlig det?

Dessverre ser mange på drap og overgrep mot dyr som en måte å komme «nærmere naturen». At denne holdningen også skal tvinges på den oppvoksende slekt, er virkelig trist! En bør heller åpne øynene for den levende naturen og hva det kan gi av glede og innsikt for å forstå mer av den, fremfor stadig å se etter flere skapninger man kan få fatt i og tatt livet av.

Tragisk er det selvfølgelig også, for fiskene som går gjennom disse totalt unødvendige lidelsene. Det er nemlig på tide at folk får opp øynene og faktisk skjønner at fisk ikke er en livløs «ting» vi kan gjøre hva vi vil med.

Selv om fisken lever i et annet element enn vi mennesker, og nok ikke uttrykker smerte eller ubehag på samme måte som oss, betyr ikke det at den ikke kan lide. For det kan den virkelig. Har noen for eksempel sett en fisk som åpenbart liker seg på land? Tenk etter selv hvordan det ville føles å bli dratt med en krok i kjeften, brutalt vekk fra dine naturlige omgivelser, og ned i noe totalt unaturlig og skremmende (for mennesker: vann).

Det låter forferdelig, sier du? Tenk da hvordan det er for fisken ...

JAN MAGNUS WEIBERG-AURDAL NOAH - FOR DYRS RETTIGHETER