— Mamma sier det ser ut som en bombet telebutikk her inne.

Therese Småbakk smiler. Ute jubler januarsolen. Inne på jenterommet på Steinsvik sitter 24-åringen og overvåker sin lille kommandosentral. Therese er hektet. På nettprating.

— Jeg har to datamaskiner på samtidig, slik at jeg kan følge med på flere pratekanaler. Når jeg har fri, kan jeg sitte her i time etter time. Enkelte dager fra jeg står opp til jeg går og legger meg. En altoppslukende hobby.

Med andre ord: Vi har å gjøre med en klassisk datanerd. Eller?

— Folk får kalle meg hva de vil, det plager meg ikke. Jeg er veldig sjenert av natur, har vanskelig for å komme i kontakt med nye mennesker. Nettpratingen har hjulpet utrolig. Nå har jeg skaffet meg en helt ny vennekrets, forteller hun.

Chat-søstre

Og to bestevenninner. «Freebird» og «Lubasøssa»

— Vi er blitt søstre, som kan prate sammen om alt, sier 24-åringen.

— Kommer du tettere innpå folk når du snakker på nett?

— Av og til. Men mange seiler under falskt flagg. De spiller en rolle, utgir seg for å være den personen de ønsker å være. Noen lyver på alderen, noen på kjønn. Folk blir utstøtt på nettet også. Det avhenger av deres personlighet.

Therese og de nye vennene befinner seg ikke bare i cyberspace. De treffes jevnlig ansikt til ansikt. Nylig reiste 24-åringen ens ærend til Oslo for å gå på chat-fest. 150 nettpratere dukket opp.

— Også her i Bergen treffes vi regelmessig. Vi er rundt 30 stykker som samles på stampuben vår. Så vi sitter ikke bare og glor inn i skjermen, altså.

Alias

«Black Winged Will» kaller hun seg. Men 24-åringen har flere alias.

— Tidligere kalte jeg meg «Tia Maria». Men så var det en kar som begynte å slenge så mye dritt etter meg, at jeg skiftet «nick» (alias, journ. anm.). Nå tror alle jeg er et mannfolk, siden jeg kaller meg «Will». Det er ganske vanlig å skifte nick.

Therese ble hektet da hun studerte i Australia for et par år siden. Nettprating ble løsningen da hjemlengselen meldte seg.

— Går du aldri lei?

— Jo, det hender. Enkelte dager gidder jeg rett og slett ikke. Da skrur jeg bare av maskinen. Chatingen kommer helt sikkert til å avta litt med årene. Akkurat nå har jeg pause fra studiene, og jobber deltid i en kiosk. Jobben fikk jeg faktisk gjennom en kvinne jeg traff på en prateside.

Sex-prat

Therese legger ikke skjul på at det til tider kan gå hardt for seg i pratekanalene.

— Mange slenger dritt. Og en del sex-prat blir det jo. På morgenkvisten kommer det inn en hel haug med kåte mannfolk. Det er lite nettvakter på den tiden, så de får fritt spillerom. Men det er bare å ignorere dem, sier hun.

Eller gi dem så chaten passer.

NETTPRATER: Therese Småbakk er helfrelst på nettprating. ADSL-tilkobling og to pc-er gir henne fullt overblikk.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ