I går forklarte han seg i Bergen byrett som vitne i straffesaken mot en 34-årig iraker. Den tiltalte 34-åringen var tidligere nabo med fornærmede Asbjørn Jacobsen på Møhlenpris.

Måtte sy 30 sting

Knivstikkingen fant sted i en leiegård i Welhavensgate 6. mars 1999. Tiltalte bodde tvers overfor gangen, og skal ha reagerte voldsomt da en kamerat av Asbjørn Jacobsen slamret noe med ytterdøren.

— Det var sent på kvelden, så jeg bad ham komme tilbake dagen etter. Han kom tilbake etter fem minutter. Da jeg snudde meg for å gå inn igjen, grep han tak i luggen dro hodet mitt bakover. Jeg merket ikke at han trakk kniven. Alt gikk så fort, forteller Jacobsen til Bergens Tidende.

Fornærmede lukket selv døren, og inne i stuen satt fem skrekkslagne kamerater.

ý De ropte: «Han kuttet deg!». Jeg merket ikke noe før blodet fosset frem. Hele stuen var full av blod, forteller Jacobsen.

Jacobsen ble fraktet til akuttmottaket på Haukeland sykehus. Der måtte han sy 30 sting. Han ble påført et 15 centimeter langt kutt under øret og nedover halsen, samt et ti centimeter langt kutt på høyre kinn.

— Jeg er glad jeg overlevde. Det var bare flaks at hovedpulsåren ikke ble truffet, sier Jacobsen til BT.

Sinnssyk

Den tiltalte 34-åringen erklærte ikke straffeskyldig da hovedforhandlingen startet i byretten i går. Likevel erkjente han å angrepet Jacobsen bakfra med en 26 centimeter stor kniv. - Jeg ville bare skremme ham litt, forklarte mannen i retten.

16 måneder senere skal 34-åringen ha truet en annen nabo med kniv. I samme tidsrom skal han også ha knust to vinduer og opptrådt skremmende overfor en 15 år gammel jente i samme leiegård. I tillegg er 34-åringen gjentatte ganger blitt pågrepet i Bergen sentrum for å ha båret større jaktkniver på seg. I løpet av 1999 ble i alt fire kniver er beslaglagt fra tiltalte.

34-åringen har sittet varetektsfengslet fra august 2000 til januar i år. Mens han satt varetektsfengslet ble det foretatt en judisiell observasjon. Tiltalte ble av to rettspsykiatere erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Han har de siste ti månedene vært innlagt ved Sandviken sykehus.

Aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby kommer til å be fem års sikring for 34-åringen.

— Det er åpenbart at min klient ikke har vært strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier mannens forsvarer Odd Drevland.