Det er spørsmålet kurderne i Hordaland skal si sin mening om når de gjennomfører «folkeavstemning» førstkommende lørdag.

Kurdertalsmann i Hordaland, Osman Kawkabishad, forteller at avstemningen er ledd i en større politisk prosess, der eksil-kurdere i en rekke europeiske land tar stilling til fremtiden for Nord-Irak. Eller Sør-Kurdistan, som Kawkabishad bevisst kaller regionen.

Også i Nord-Irak pågår nå debatten om den politiske fremtiden for fullt. Avstemningen i Bergen lørdag ettermiddag markerer avslutningen på et seminar om den politiske situasjonen for kurderne etter Saddams fall. Osman Kawkabishad håper og tror mange av de flere hundre kurderne i Hordaland deltar og sier sin mening om hjemlandets fremtid.

— Hva tror du blir utfallet av avstemningen?

— Jeg er sikker på at kurderne flest vil stemme for full løsrivelse fra Irak. Grunnlaget er godt; gjennom flere år har kurderne bygd opp et velfungerende politisk system i Iraks tre nordlige provinser. Tiden er kommet for å gi folk i Sør-Kurdistan full selvstendighet, med egen hær, valuta og andre nasjonale symboler, mener talsmannen, som dermed toner flagg før avstemningen.

Han mener kurderne i Nord-Irak har de beste forutsetninger for å bygge et land med solid økonomi.

— Oljerikdommer og potensial for stor landbruksproduksjon gjør utsiktene lyse, mener Osman Kawkabishad.

Han sier byen Kirkuk er utpekt som politisk og kulturell hovedstad i det nye Kurdistan.

Om okkupasjonsmaktene USA og Storbritannia, og resten av det internasjonale samfunn, vil støtte opprettelsen av en egen kurdisk statsdannelse innenfor det som i dag er Irak, er Kawkabishad ikke helt overbevist om.

— USAs nære forhold til NATO-landet Tyrkia har mye å si for amerikanernes holdning, sier han. Tyrkerne frykter smitteeffekten av kurdisk selvbestemmelse i Nord-Irak. Forholdene for den turkmenske befolkningsminoriteten i de kurdiskkontrollerte områdene blir også fremhevet som en mulig konfliktkilde.

Osman Kawkabishad hevder frykten for etniske konflikter er ubegrunnet.

— I et fritt Kurdistan skal alle folkegrupper ha like rettigheter, sier han.

KURDISK MARKERING: Kurdertalsmann Osman Kawkabishad håper mange hundre kurdere i Hordaland deltar i folkeavstemningen om Nord-Iraks fremtid kommende lørdag.<br/>Foto: RUNE SÆVIG